IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-новите японски роботи

На изложение в Токио бяха представени най-новите механизирани помощници на човека

17:24 | 27.11.09 г.
Най-новите японски роботи
Най-новите японски роботи, представени на международното изложение в Токио, приготвят закуски, играят с децата, моделират дрехи и търсят жертви от природни катастрофи, съобщи вестник Daily Telegraph.

Промишленият робот Motoman е с големината на човек и може да приготвя палачинки. "Чудесни са. Радвайте им се, моля", хвали ги той с металния си глас. Роботът готвач е създаден от Yaskawa Electric Corp.

Фирмата Denso Wave пък е създала роботизираната ръка "H-type", чиято сръчност е ненадмината. Тя може да улавя храна, без да рони трохи, като използва малки въздушни помпи и гладка силиконова кожа. Ръката може да бъде използвана, за да поднася храна на болни и стари хора.

Като помощник на хора е замислена и камерата с форма на змия. Тя използва роботна технология, за да се плъзга през разрушения, като прави и предава видеоснимки. Роботът се нарича Active Scoop Camera. Създаден е от университета "Тохоку" в Сендай и Международния институт за спасителни системи и се придвижва с хиляди малки власинки, които приличат на краката на стоножка.

Междувременно ИТАР-ТАСС предаде, че специалисти от японския Университет по електрокомуникации са създали робот, който проверява състоянието на градските газопроводи и водни канали.

Апаратът с дължина 11 см, ширина и височина по 8 см се придвижва на четири колела вертикално и хоризонтално във вътрешността на тръбите, като използва силен подвижен магнит. Снабден е с лампа и видеокамера и може в реално време да предава фотоинформация за пукнатини и дефекти в тръбите. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още