IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света

Според класацията в челната десeтка попадат само жени от бизнеса, единствената политическа фигура е германският канцлер

10:32 | 20.08.09 г.
Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света

Германският канцлер Ангела Меркел и тази година е най-влиятелната жена в света, показва публикуваната годишна класация на списание Forbes.


С изключение на Меркел, която оглавява класацията на стоте най-влиятелни жени в света за четвърти път, останалите девет имена в челната десетка са все на представителки на бизнеса. Сред тях са ръководителките на PepsiCo, Kraft Foods и френския ядрен гигант Areva.


Класацията е изготвена според икономическото влияние, медийното присъствие и постиженията в кариерата на участничките в нея.


Над 60 процента от имената в класацията са на представителки на САЩ. Има изключения като президентката на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер, която е на 11-то място, председателката на спечелилата парламентарните избори в Индия партия Индийски национален конгрес Соня Ганди на 13-то място и френската министърка на икономиката Кристин Лагард на 17-то място.


Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е на 36-то място. За сравнение, миналата година, когато бе само сенатор от щата Ню Йорк, тя заемаше 28-мо място.


Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси запазва 35-ата позиция.


Първата дама на САЩ Мишел Обама, която влиза за първа година в класацията, е на 40-то място, пред телевизионната водеща Опра Уинфри (41-во място) и британската кралица Елизабет Втора (42-ро място).


Други участнички за пръв път в класацията са неотдавна одобрената за член на Върховния съд на САЩ нюйоркска жена-съдия от пуерторикански произход Соня Сотомайор на 54-то място и министърката на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано на 51-во място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още