IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпото кафе в света

Стремежът за откриване на нов и екзотичен вкус на кафето раждат скъпата напитка Kopi Luwak

16:48 | 20.03.09 г.
Най-скъпото кафе в света
Най-скъпото кафе в света не идва от Ямайка, нито от Хавай. Родината му е Индонезия.
 
Kopi Luwak е кафе с необичайна технология на придобиване – произходът му идва от екскрементите на малко полско животинче – цивет, подобно на невестулката. То се храни със семенцата на кафето, смила ги частично и от остатъка, който отделя, се добива субстанцията за скъпата напитка.
 
Името на деликатесната течност идва от индонезийската дума за кафе „кopi”, а „luwak” е местното наименование на това животинче, което се изхранва с червените зрънца на суровото кафе.
 
Циветът схрусква меката външна част, а твърдата вътрешна ядка изхвърля. За аромата на скъпото кафе влияние оказват и вътрешностомашните сокове на животинчето, които отстраняват горчивината от зърната и му придават мек и приятен вкус.
 
Цената на напитката започва от 50 долара за чаша, а един паунд от зърната (близо половин килограм) се търгуват за 600 долара. Обикновено кафето се сервира в изключително ограничено количество – това е още един начин да разберете, че пиете странна и рядка напитка.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още