IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пак е блокирана от всеобща стачка

Временно се променя и движението на международните влакове между България и Гърция, съобщиха от пресцентъра на БДЖ

11:21 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция пак е блокирана от всеобща стачка

Гърция отново е парализирана от 24-часова обща стачка в държавния и частния сектор. В стачката участват данъчните служители, работещите в местната администрация и в държавните предприятия, учителите, лекарите, докерите, банковите служители и работниците в железниците.

Ръководителите въздушно движение няма да стачкуват, но заради протеста на поддържащите телекомуникациите към службата за гражданска авиация ще бъдат отменени 35 вътрешни полета на „Олимпик еър” от и към малките гръцки летища.

По молба на двата големи синдиката медиите отложиха стачката си, за да могат да отразят протестите.

Много гърци са гневни заради планираното намаляване на доходите и увеличаване на данъците срещу заема от 110 млрд. евро от ЕС и МВФ, които страната ще получи през следващите три години, за да се справи с дълговата си криза.

Според профсъюзите законопроектът за реформа в пенсионноосигурителната система води до намаляване на пенсиите до 15% и до косвено увеличаване на пенсионната възраст с между 2 и 7 години.

Около обяд започва протестният митинг на синдикатите, в който по предварителна информация ще участват около 100 хиляди души.

Има притеснения, че протестите отново ще стигнат до насилие. Предишната обща стачка на 5 май се превърна в едни най-тежките безредици в Атина от десетилетия. Тогава загинаха трима банкови служители при пожар в офиса им, който беше запален от коктейл „Молотов“.

Заради общата стачка е възможно да има затруднения при преминаването през граничните пунктове при Промахон и Илинден–Ексохи, предупреди българското сдружение на превозвачите.

Пунктът Капитан Петко войвода– Орменион е затворен за движение от 11,00 часа. Очаква се движението да бъде парализирано за около два часа, по информация от Граничната полиция.

Временно се променя и движението на международните влакове между България и Гърция, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

Влакът от Букурещ за Солун през София пътува само до София. Същият влак, който пътува по обратното направление (от Солун за Букурещ), ще замине за румънската столица от Централна гара София, вместо по обичайното си разписание от гарата в Солун.

За българите, които ползват тези влакове само на територията на страната, е осигурен друг състав, който ще пътува до Кулата и обратно.

БДЖ ще върне парите на пътниците, които предварително са купили билети за отменените пътувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още