IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европарламентът прие директива за енергийната ефективност на сградите

Строителните норми в ЕС трябва да бъдат променени така, че от края на 2020 г. всички новопостроени сгради да отговарят на високи стандарти за енергийна ефективност

16:26 | 18.05.10 г.
Европарламентът прие директива за енергийната ефективност на сградите

Европейският парламент прие днес ново законодателство на Европейския съюз за енергийна ефективност на сградите, съобщиха от пресслужбата на парламента.

Директивата определя правилата за енергийните характеристики на новите и вече построените сгради. Строителните норми на държавите членки трябва да бъдат променени така, че от края на 2020 г. всички новопостроени сгради да отговарят на високи стандарти за енергийна ефективност, а вече построените сгради трябва да бъдат подобрени, когато това е възможно.

На сградите се пада 40% от общото енергийно потребление в ЕС, като същевременно те са най-големият източник на емисии. Очаква се новата директива да помогне на ЕС да постигне целта за намаляване с 20% на енергийната консумация до десет години.

Всички сгради, построени след края на 2020 г., ще трябва да отговарят на високи стандарти за енергийна ефективност и да бъдат захранвани до голяма степен от възобновяеми енергийни източници. Строителните проекти на обществените власти трябва да бъдат пионери в тази област и да отговарят на тези условия две години по-рано. Част от финансирането на тези промени ще дойде от бюджета на ЕС.

Където това е осъществимо, енергийните характеристики на вече съществуващите сгради трябва да бъдат подобрени при извършването на основен ремонт. При подобно обновяване на сградите, техните собственици ще бъдат насърчавани да инсталират "интелигентни" измервателни уреди и да подменят отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации, както и тези за топла вода, с по-високо ефективни алтернативи. Ще бъдат въведени редовни инспекции на отоплителните и климатичните инсталации.

Очаква се, че минималното общо въздействие от директивата за енергийната ефективност на сградите може да доведе до икономия на енергия от 60-80 млн. тона нефтен еквивалент годишно до 2020 г., т.е. намаляване с 5-6% на използваната от ЕС енергия към 2020 г. Друг възможен ефект е намаление на емисиите на въглероден двуокис със 160 до 210 млн. тона годишно до 2020 г., т.е. с 4-5% от общите емисии на Евросъюза през 2020 г.

Очаква се също да бъдат създадени 280 хил. (до 450 хил. ) потенциални нови работни места до 2020 г., основно в строителния сектор, както и във връзка с дейностите за издаване на енергийни сертификати, извършване на одити и инспекции на отоплителни и климатични инсталации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още