IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът може да продаде неизползвани CO2 квоти за 60-70 млн. евро

Национална схема за зелени инвестиции ще гарантира участието ни в международната търговия с емисии парникови газове

11:47 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът може да продаде неизползвани CO2 квоти за 60-70 млн. евро

Българските предприятия могат да продадат неизползваните си за тази година квоти с парникови газове за 60-70 млн. eвро, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Национална схема за зелени инвестиции ще гарантира участието на страната ни в международната търговия с емисии парникови газове, приеха депутатите на първо четене на промени в Закона за опазване на околната среда.

Законопроектът на Министерски съвет беше одобрен единодушно от парламента и ще регламентира прилагането на ратифицирания от България Протокол от Киото.

Средствата по националната схема ще се управляват отделно от държавния бюджет и ще влизат в извънбюджетна сметка, управлявана от Министерството на финансите. Националният доверителен екофонд ще урежда прилагането на схемата за зелени инвестиции. Той няма да оперира директно със средствата от търговията, а ще одобрява екологичните дейности, които ще се финансират.

През април Европейската комисия одобри многократно връщания национален план за търговия с въглеродни емисии на България, за периода 2008 – 2012, който позволи на българските компании да се присъединят към схемата за търговия с въглеродни емисии в Европейския съюз.

България може да разпределя квоти за 42,4 милиона тона въглероден диоксид (CO2) годишно сред 132 индустриални мощности.

С много малки изключения, почти всички инсталации имат неизползвани квоти за 2009 г. и според анализатори на пазара повечето български компании ще предпочетат да продадат квотите си, за да подобрят финансовите си резултати.

Схемата за търговия с въглеродни емисии в ЕС контролира замърсяването с CO2 от 11 000 мощности в рамките на съюза и има за цел да ограничи последиците от глобалното затопляне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още