IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се продажбите на iPhone за сметка на BlackBerry

Един на всеки пет продадени мобилни телефона по целия свят през първото тримесечие на тази година е бил смартфон

12:02 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Увеличават се продажбите на iPhone за сметка на BlackBerry

Технологичната компания Apple, производител на iPhone, e увеличила дела си на световния пазар на смартфони през първите три месеца на тази година за сметка на своя втори най-голям конкурент Research In Motion (RiM), който е производител на смартфоните BlackBerry. Това става ясно от последното проучване на анализаторската компания IDC, цитирано от Bloomberg.

През първото тримесечие на Apple са се паднали 16,1% от продажбите на смартфони в света в сравнение с 10,9% преди една година. Вторият най-голям производител на смартфони в света, Research In Motion, в същото време отчита спад на дела на своите продажби до 19,4% спрямо 20,9%. Nokia, която е лидер на пазара на смартфони, запазва пазарния си дял непроменен на 39,9%. Четвъртото място се пада на HTC с пазарен дял от 4,8% спрямо 4,3% преди година. Пета остава Motorola с дял от 4,2% спрямо 3,4% преди година.

Промяната според IDC се дължи на преминаването на потребителите към по-евтините и бързи версии на iPhone. Приходите на Apple от продажбите на смартфона са се удвоили през последната година, за което допринася значително навлизането на компанията в Китай и пускането на по-бърза версия на сензорния й смартфон iPhone.

Докладът на IDC показва още, че продажбите на смартфони са нараснали с два пъти по-бързо темпо през последната година в сравнение със средния ръст в продажбите на мобилни телефони. Те са скочили с 57 на сто до 54,7 млн. устройства през първото тримесечие спрямо същия период на 2009 г. Един на всеки 5 продадени мобилни телефона по целия свят през разглеждания период е бил смартфон.

Експертите на IDC прогнозират, че в рамките на тази година продажбите на смартфони по целия свят ще се увеличат с 30% спрямо миналата до 226,8 млн. единици, а това ще се равнява на 18% от целия пазар на мобилни телефони. Те очакват до 2014 г. бройката да се удвои до 438,4 млн. смартфона.

Акциите на Apple са поскъпнали с 12% от началото на тази година, докато тези на RIM са поевтинели с 4 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още