IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция забрани късите продажби на акции през следващите два месеца

Забраната има за цел да спре спекулативните залози, които подриват доверието в пазара

11:50 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция забрани късите продажби на акции през следващите два месеца

Гръцкият борсов регулатор реши да забрани късите продажби на ценни книжа, които позволяват да се спекулира с падащите цени на гръцките акции. Решението влиза в сила днес и ще бъде валидно до 28 юни.

Повод за това стана вълната от разпродажби, която удари Атинската фондова борса вчера, заради спекулациите, че Гърция няма да успее да посрещне плащанията си по своя държавен дълг, предаде Bloomberg.

Решението на международната рейтингова агенция Standard & Poor's да намали с три пункта рейтинга на Гърция предизвика трус на финансовите пазари вчера и понижи с 6% основният борсов индекс в Атина ASE.

Инвеститорите очакваха подобен ход заради неяснотите около спасителния план на Международния валутен фонд и еврозоната за Гърция и растящата лихва по държавните ценни книжа на страната, която ще затрудни още повече гръцкото правителство в опитите му да се финансира чрез издаването на държавни облигации.

Въпреки това новината, че гръцките държавни облигации вече имат рейтинг „junk“ доведе до масови разпродажби на гръцки акции във вторник, от които най-много пострадаха финансовите компании. Акциите на най-голямата гръцка банка National Bank of Greece поевтиняха с 10% и вече са с 45% под ценовите си нива от края на миналата година.

Забраната на късите продажби не е изненадваща, имайки предвид, че те допринасят за силния спад в цените на акциите. Те позволяват на пазарните участници, които очакват цената на една акция да се понижи, да спекулират с нея, като я продават, без преди това да са я закупили.

Комисията по капиталовите пазари, която регулира дейността на фондовата борса в Гърция, посочва извънредните обстоятелства на международните финансови пазари като причина да забрани късите продажби на гръцки акции през следващите два месеца.

Забраната има за цел да предотврати спекулативните залози, че цените на акциите ще продължат да падат, което допълнително подрива и без това крехкото доверие в пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още