IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството доброволно ще ревизира бюджетите за 2008 и 2009 г.*

Отказваме се от кандидатстване за чакалнята за еврозоната през тази година

13:46 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството доброволно ще ревизира бюджетите за 2008 и 2009 г.*

Правителството доброволно ще ревизира бюджетите за 2008 и 2009 г., съобщи на пресконференция днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Ревизията се налага заради анексите по около 150 договора от 13 министерства, посочи Дянков. Тези анекси имат фискално отражение върху бюджетите от предишните години, обясни той.

Общата стойност на договорите е 2,15 млрд. лева. 

По нашите оценки досега на начислена основа бюджетният дефицит за 2009 г. се увеличава от 1,9% на 3,7%, а излишъкът за 2008 г., който тогавашното правителство е декларирало, от 1,8% ще намалее с 0,2-0,3 процентни пункта, заяви Дянков. 

За ревизията са уведомени Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ). 

Логично е да се допусне, че корекцията се прави, за да не предизвикат старите договори и анекси дефицит от над 3% от БВП през 2010 г. и следващите години, тъй като това е един от критериите за влизане в еврозоната. Ако България бъде допусната в чакалнята за еврозоната (ERM II), тя трябва да поддържа бюджетен дефицит до 3%.

В същото време обаче премиерът Бойко Борисов заяви по време на днешната пресконференция, че „България няма да кандидатства в ЕРМ 2“ през 2010 г.

„Не се налага промяна обаче на бюджета за 2010 година. Проблемът е в открит допълнителен дефицит в бюджета за 2009 година и в скрити задължения от бюджета за 2008 година“, добави Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите.

По предварителни данни дефицитът за март се очаква да е 200 млн. лева, или по-малък от този за януари и февруари. Бюджетният дефицит за февруари е 899 млн. лв., а за януари - 499 млн. лв.

По думите на Дянков през следващата седмица ще бъде ясно отношението на ЕК към внесената през януари конвергентна програма на България за основните бюджетни параметри за следващите три години. Има голяма вероятност към страната ни ЕК да започне наказателна процедура заради свръхдефицит в Бюджет 2009, допълни финансовият министър. „Това означава, че на шест месеца страната ни трябва да прави доклади.“

„Ще направим всичко възможно за 2010 г. бюджетният дефицит да не надмине 3%“, допълни Симеон Дянков.

Той допълни, че правителството ще изпълнява набелязаните 60 антикризисни мерки, включително и тази за намаляване на разходите на администрацията. В тази връзка ще се намери друго законово решение, което да не противоречи на решението на Конституционния съд, според който такива промени в бюджета не могат да се правят, без да бъдат одобрени от парламента.

*Допълнено към 14:30

Още по темата:

Неплатените договори с бизнеса - значителен политически риск за България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още