IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джанет Йелън е вероятният заместник-председател на Федералния резерв на САЩ

Настоящият ръководител на клона на централната банка в Сан Франсиско е поддръжник на ниските лихви

13:14 | 13.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Джанет Йелън е вероятният заместник-председател на Федералния резерв на САЩ

Президентът на САЩ, Барак Обама, планира номинирането на Джанет Йелън за заместник-председател на Федералния резерв (американската централна банка), е завил за Wall Street Journal осведомен източник, предава MarketWatch.

Йелън, понастоящем президент на клона на Федералния резерв в Сан Франсиско (от 2004), е един от най-влиятелните хора в централната банка. Като уважаван макроикономист, нейните виждания винаги са били ценни за колегите й.

Според информациите Белият дом планира също да предложи Сара Раскин, член на комисията за финансова регулация в щата Мериленд, и Питър Даймънд, икономист в Масачузетския технологичен инститит (MIT), за двете свободни позиции в борда на Фед.

Наскоро Джанет Йелън бе определена като идеалният кандидат за поста от членове на Националната асоциация за бизнес икономика (NABE) по време на конференция във Вашингтон.

Даян Суонк, главен икономист в Mesirow Financial, изтъква опитът на Йелън. Допълнително предимство е, че тя няма да има нужда от одобрението на сената, добавя Суонк.

По-рано през годината педседателят на Фед Бен Бернанке премина през тежка битка в сената за спечелване на втори мандат начело на централната банка.

Йелън бе в управата на Фед и при предишния ръководител на резерва Алън Грийнспан, както и в Белия дом (като главен икономист) по времето на Бил Клинтън.

Тя ще замести Доналд Кон, чиито мандат изтича през юни. Неговото решение да се оттегли след дълга кариера в централната банка би оставило борда на Фед без друг икономист освен Бернанке.

Самата Йелън е твърд поддръжник на политиката, водена от Бернанке, и е считана за един от най-либерално настроените ръководители на Фед по отношение на монетарната политика.

В последната си реч тя заяви, че не подкрепя каквото и да е увеличение на близките до нула лихви на фона на предвижданията й за бавно възстановяване на икономиката, съпроводено с висока безработица, и за намаляваща инфлация.

Според анкета на Wall Street Journal сред икономисти, мнозинството от тях смята, че разхлабването на монетарната политика от страна на Фед е с най-голям принос за излизането на американската икономика от финансовата криза.

Следващата среща на Фед за определяне на лихвената политика е през идния вторник.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още