IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър дава на прокуратурата предшественика си Нихат Кабил

Според разследване Кабил е ощетил държавата чрез отпускането на 1,5 млн. лв. на „Болгарпродукт” АД

17:28 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Земеделският министър дава на прокуратурата предшественика си Нихат Кабил

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще внесе сигнал в прокуратурата за нарушения на бившия земеделски министър Нихат Кабил, съобщиха от ведомството. Става въпрос за неправомерно отпускане на 1,5 млн. лв. на „Болгарпродукт” АД, с цел създаване на съвместно дружество с руска фирма. 

Министърът посочва, че данните в разследването на столичен ежедневник се потвърждават и от Инспектората на министерството и след подготовката на доклад ще бъдат предадени до дни на Прокуратурата. Според министър Найденов „акционерите в „Болгарпродукт” ги няма, няма дивиденти, лихви и самото дружество не е извършвало никаква дейност“.

Разследването дотук е установило, че през 2005 г. от бюджета на Министерството на земеделието са били прехвърлени 1,5 млн. лв. на частна фирма, което е станало по предложение на бившия министър Нихат Кабил и с одобрението на 2 правителства - на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

Кабил беше земеделски министър в кабинета на Станишев и заместник-министър по времето на Сакскобургготски.

По-конкретно парите са отишли в банкова сметка на „Болгарпродукт” АД. Дружеството е създадено, за да участва в смесена българо-руска фирма за изграждане на дистрибуционен център за продажба на селскостопанска продукция в близкия до Москва град Подолск. Основни акционери са МЗГ (17 000 лв. = 34% от капитала), Тържищна компания „Марица” - Хасково (7000 лв. = 14%) и др.

През май 2006 г. „Булгарпродукт“ и руското дружество „Союзпродукт” регистрират в Русия съвместното „Болгарсоюзпродукт” АД. Руското дружество се е занимавало с административни дейности по уреждане на аренда в полза на „Болгарсоюзпродукт” върху 50 дка земя за срок от 49 години за изграждане на дистрибуционен център, като това става факт през август 2008 г.

Обаче след това от „Союзпродукт” заявяват, че са изпълнили ангажиментите си и възнамеряват да излязат от съвместното дружество, като предлагат първо на българската страна да изкупи техния дял. По техни сметки до момента за различи процедури и услуги те са дали 2,5 млн. долара, които пари искат да им бъдат изплатени от българската страна.

Така че финансовите претенции на руската фирма действително са за 2,5 млн. долара, е потвърдил днес министър Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още