IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговото за Оргахим е от 26 февруари, защо обаче е пазено в тайна?*

КФН оповести защо е наложила временна забрана, но в решението не се споменаваше каква цена е предложил търговият предложител

15:32 | 11.03.10 г.
Търговото за Оргахим е от 26 февруари, защо обаче е пазено в тайна?*

Търговото предложение към акционерите на Оргахим е регистрирано в Комисията за финансов надзор на 26 февруари 2010 г., става ясно от публикуваното детайлно решение на КФН, с което се налага временна забрана.

За него инвестиционната общност и акционерите на Оргахим АД обаче научават едва вчера, или две седмици по-късно, въпреки че КФН, БФБ-София и дружеството са били уведомени още на 26 февруари 2010 г.

Според КФН те не са длъжни да обявят с новина, но включват информацията за получено търгово предложение в регистъра си. Регистърът ERik на КФН е публичен, но изключително рядко посещаван от инвеститорите, тъй като му липсва филтър за показване на публикуваната информация в хронологичен ред.

Според БФБ-София пазарният оператор също не е длъжен да обяви информация за получено търгово предложение.

Самото дружеството не е счело за необходимо да обяви регистрирането на търгово предложение чрез медията, през която разпространява нормативно определената информация.

На кръгла маса през седмицата БФБ-София получи упрек от Румен Радев, зам.-представител на Асоциацията на индустриалния капитал, че получава много информация, но не я публикува, както правеше преди години.

Така инвеститорите са в неведение за търговото предложение 2 седмици. Преди години инвеститорите можеше да се запознаят дори с текста на самото търгово предложение, получавайки го от БФБ-София.

Сега единствената информация са аргументите на КФН за налагане на временна забрана за търговото предложение.

От аргументите става ясно, че търговият предложител не е представил среднопретеглена пазарна цена за акциите на Оргахим в периода 25.11.2009 – 25.02.2010 г. Според Наредба 13 за търговите предложения, търговата цена не може да е по-ниска от средната цена в последните 3 месеца преди регистрацията на търговото предложение (26 февруари 2010 г.). Неусетно обаче, КФН е поискала цена не за последните 3 месеца, а за последните 3 месеца и един ден. Коректният период е 26.11.2009 – 25.02.2010 г. включително.

От КФН са поискали също така прогнозните резултати на Оргахим да бъдат съобразени с историческите резултати от консолидирани отчети на дружеството, а не само с неконсолидираните.

От регулаторния орган са видяли и че на 32-ра страница от търговото предложение е записана пазарна рискова премия от 6%, а на 30-та страница от 7%. Надзорът е поискал това противоречие да се отстрани, като се изчисли и посочи коректна норма на дисконтиране за следпрогнозния период.

Тъй като прогнозите за приходите на компанията се основават на отделни прогнози за продажбите на фталов анхидрид и бои, лакове, смоли и изолационни материали, на база данни от исторически период, следва статия „Приходи” в отчета за приходите и разходите през историческия период на стр. 24 да се допълни с данни за приходите от тези две направления, считат в КФН.

„Съгласно чл. 70 от Закона за корпоративното подоходно облагане, данъчно задължените лица имат право да пренасят данъчната загуба, последователно до изчерпването й през следващите 5 години. В така направените разчети, във всички сценарии по метода на дисконтираните парични потоци за 2009 г. е предвидена загуба, като за следващата година от прогнозата – 2010 г., е начислен пълният размер на данъка от 10% върху реализирания положителен финансов резултат. Разходите за данъци в прогнозния период следва да се обосноват и коригират, като се имат предвид разпоредбите на Закона за корпоративното подоходно облагане“, се казва в решението на регулатора.

В документа е заявено, че Оргахим е на загуба, затова не може да приложи метода за оценка на база коефициент цена/печалба на дружества аналози. От КФН обаче са забелязали, че дружеството има 940 хил. лв. печалба в последния консолидиран отчет.

КФН счита, че поради съществуващите непълноти и несъответствия в съдържанието на търговото предложение, същото не отговаря на изискванията на ЗППЦК, тъй като не предоставя достатъчна информация на акционерите на дружеството - обект на предложението, да извършат точна оценка на предложението с цел вземане на обосновано решение относно приемането му, поради което му налага временна забрана.

*По-късно в четвъртък, след публикуването на настоящия материал, от БФБ-София съобщиха, че цената по търговото предложение е 85 лв. за акция.

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още