IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана и Saxobank: Митовете и заблудите се настаниха сред инвеститорите

Очакванията на анализаторите са цената на златото да пада, на петрола да е в застой, а доларът да поскъпва

11:42 | 26.01.10 г.
Елана и Saxobank: Митовете и заблудите се настаниха сред инвеститорите

Очакванията за V-образно възстановяване на икономиките, което да доведе до бърз растеж и връщане на предишното им състояние, е мит според анализаторите на ИП Елана Трейдинг АД.

За да започне по-сериозно възстановяване, трябва да има подобрение в пазара на труда и увеличаване на кредитирането. "Очакваме около 5 години икономиките да изплащат старите си задължения", сподели Цветослав Цачев, ръководител отдел анализи в Елана трейдинг. "Резултатът ще е ръст, по-нисък от потенциалния, в следващите години", допълни той.

Една от най-големите заблуди според него, е че отново ще видим големия апетит към риск. "Считаме, че митовете и заблудите се настаниха сред инвеститорите", заявиха Цветослав Цачев от ИП Елана трейдинг и Дидие Абато от Saxobank на пресконференция по представяне на партньорството между двата посредника.

Първият мит е, че доларът ще продължи да поевтинява, като според Елана Трейдинг той ще се разменя по курс 1,3 EUR/USD в края на 2010 г. Прогнозата на Saxobank е за 1,22 EUR/USD в края на шестмесечието на 2010 г. Очакванията се дължат на затваряне на carry trades позиции.

Вторият мит, който е на над 100 г., е, че златото е убежище за инвеститорите, защото винаги поскъпва при кризи.

Според Елана трейдинг цената на метала ще се понижи до 950 долара за тройунция в края на 2010 г. Прогнозата на Saxobank е за 870 долара за тройунция в края на 2010 г.

Очакванията за спад в цената на златото са свързани и с поскъпването на долара, поради обратната корелация между тях. Очакванията са и централните банки в Азия да спрат да се интересуват от златото като средство за диверсификация на валутните си резерви, както и много спекулативен капитал да напусне жълтия метал, сподели Дидие Абато. По всяка вероятност златото ще тръгне нагоре отново през 2011 г., заяви Цветослав Цачев.

Друг мит според анализаторите е, че цената на петрола ще върви само нагоре. Според Елана трейдинг цената му в края на 2010 г. ще е 80 долара, а според Saxobank тя ще е между 70 и 80 долара за барел.

Следващ мит е, че американските акции са евтини. Прогнозата на Елана трейдинг е в края на 2010 г. S&P 500 да е 1 200 пункта, тоест ръст от 5-10%, а Saxobank очаква 950-1250 пункта, тоест липса на изменение.

Не на последно място мит за възникващите пазари е, че Китай няма да спре да купува суровини на всяка цена. От Saxobank обаче очакват нововъзникващите пазари да се представят по-добре от САЩ и Европа през 2010 г.

На въпрос на Investor.bg относно очакванията за българския пазар през следващата година Цветослав Цачев отговори, че прогнозата на Елана Трейдинг за SOFIX през 2010 г. са за сравнително позитивна 2010 г. Вероятно е да станем свидетели на два периода на растеж, подобни на тези от април и август 2009 г., между които ще има някакъв спад.

Кога и как ще се случи това ще зависи от краткосрочната корекция на външните пазари. Ако тя се засили, ръста тук ще се отложи и към април-май ще започне първата възходяща тенденция. 25-30% ръст са една постижима програма за SOFIX са през 2010 г., още повече, че от рекорда през 2009 г. имаме 17% спад, допълни Цачев.

Saxobank не анализира България и няма прогноза за SOFIX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още