IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частичната собственост на имоти идва на българския пазар

За 4 хил. евро инвеститори ще могат да купят дял от правото на собственост върху ваканционен комплекс до Варна

16:00 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Частичната собственост на имоти идва на българския пазар

Колко струва едноседмична почивка на Черно море? „Къде и с кого?“, ще попитат някои. А колко струва едноседмична почивка в луксозен хотелски комплекс? А в луксозен апартаментен комплекс с басейн и джакузи? А колко струва луксът всичко това да бъде в имоти, който е ваша собственост?

За да избегнат високата цена, която потенциално придружава такава примерна ситуация, иновативни предприемачи предлагат алтернативен модел на собственост – частичната собственост на имоти (fractional ownership*).

Идеята не е нова и както много други иновации води началото си от пазара в САЩ.

Според някои експерти този модел привлича интереса на инвеститорите в САЩ през последните 10 години. В Европа феноменът е познат от по-скоро, като по данни на консултантските компании Ragatz Association и Northcourse през 2007 г. обемът на този пазар е бил близо 2 млрд. долара.

У нас

Предприемачи вече предлагат такива схеми и на българския пазар. Още през 2008 г. някои чуждестранни фондове изразиха интерес за подобни инвестиции у нас.

Към днешна дата в България вече има няколко проекта, които предлагат такива инвестиции.

„Започнахме този модел преди 18 месеца като идея и първоначално докато я подготвяхме смятахме да се насочим към западноевроперйския пазар“, коментира за Investor.bg. Герът Едуърдс от компанията Bulgarian Property Consultants (BPC), която наскоро обяви старта на Cabacum Beach Club. Той предлага възможност за инвестиции в комплекс от 47 луксозни апартамента в район Кабакум на юг от Варна.

BPC е обединила 22 от апартаментите в комплекса в клуб (на практика дружество, което притежава имотите), в който членовете (инвеститорите) купуват дялове. Капиталът на клуба е разпределен в 572 дяла, всеки от които се предлага за продажба на единична цена от 3999 евро.

Членството в клуба дава право на собственост върху съответна част от комплекса, както и право на едноседмичен престой в него всяка година. Също така членовете получават дял от печалбата от отдаването под наем на апартаментите. Притежаваните от тях дялове могат да бъдат продадени по всяко време, казват от компанията.

Рецесията - благоприятен фактор

С приближаването към старта на клуба получихме и окуражаващ интерес от българския пазар и от български агенции, които специализират в продажби в Русия, добавя Едуърдс.

Той очаква приблизително половината от членовете да купят с цел собствено ползване, а останалите – с инвестиционна цел.

Той е на мнение, че за напред клубовете за частична собственост на имоти в България ще стават все по-популярни.

„ Убедени сме, че това е пътят напред, за да се раздвижи заспалият български пазар на имоти“, коментира той.

„Вече виждаме значителен интерес от страна на български предприемачи и в момента работим с два основни предприемача на Черно море, които искат да интегрират схемите на BPC в своите проекти.“

Той добавя, че рецесията кара купувачите да преосмислят своите инвестиции и предлага „по-благоприятен климат за работа“ по отношението на подобни алтернативни модели за покупка на ваканционен имот.

Нови схеми

Едуърдс казва, че въпреки бавното възстановяване в икономиката и в частност на пазара на имоти, компанията смята да продължи развитието на подобни продукти в България.

„Смятаме, че на световната икономика ще й е необходимо доста време, за да се върне до нивата, с които бяхме свикнали през първото десетилетие на века, а българската икономика, разбира се, е директно зависима от международните развития“, коментира той.

„Въпреки това настоящата ситуация носи също и възможности. Нашата лична амбиция за 2010 г. е да продадем Cabacum Beach Club през лятото и да стартираме втория и третия си клуб към края на 2010 г., като един от тях ще бъде в някой от българските планински курорти.“

На подобен принцип се продават и други имоти у нас. Една такава компания е Homes in Bulgaria OOD. Тя маркетира редица имоти в близост до София, Велико Търново и около Черно море, някои от които се продават на базата на „частична собственост“.

„Повечето хора не използват своите ваканционни имоти повече от 13 седмици в годината“, казват от Homes in Bulgaria. „Въпреки това те трябва да плащат за поддръжката и сметките за всичките 52 седмици в годината“. Компанията предлага и управление на имотите, като собствениците поделят разходите за него по между си.

Друг пример е комплексът St John Park Sports & Recreation Club в Банско. В него инвеститорите могат да закупят дял в апартаменти, които по принцип се продават на цени между 58 хил. евро и 137 хил. евро. Дяловете са на цени от 1200 до 5700 евро, които наред с дялова собственост, дават право на акционера и на едноседмичен престой в апартамента.

*Частичната собственост (fractional ownership) е процентен дял от правото на собственост върху обикновено скъп актив, като дяловете се продават на индивидуални собственици. Понякога се бърка с timeshare - възможността за временно ползване на собственост, при които инвеститорите притежават дял от правото да отсядат в имота през определен период от годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още