IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как фондовете оценяват акциите си и можем ли да познаем коя оферта е тяхна?

И какви са основните разлики в оценките на портфейлите на пенсионните фондове и договорните фондове?

12:27 | 08.01.10 г.
Как фондовете оценяват акциите си и можем ли да познаем коя оферта е тяхна?

Как пенсионните фондове (ПФ) оценяват акциите си и можем ли да познаем коя оферта или сделка е тяхна? Както и какви са разликите с договорните фондове?

Оказва се, че тези въпроси са със сравнително лесни отговори. Основната разлика между пенсионните фондове и договорните фондове, е че първите оценяват активите си по цените на акциите от вчерашния ден, а вторите (договорните) по цените от днешния ден. ПФ оценяват активите си по цени от деня, но стойност на един дял се базира на нетни активи от предходния ден. Т.е. оценка на активите за дата например 5 януари 2010 ще е с цени на сделки и/или цени "купува" от същия ден. Но стойността на един дял на ПФ за 5 януари 2010 ще е на база цените на активите от 4 януари 2010 г.

Друга разлика е, че пенсионните фондове могат да ползват за преоценката на активите си среднопретеглената цена от съответния ден, ако са изтъргувани 1% или повече от издадените акции на съответното дружество. При договорните фондове нужният обем е 50 пъти по-малък, или 0,02%.

И при двата типа фондове, ако няма достатъчно изтъргуван обем, цената се определя на база средноаритметичната стойност между най-добрата оферта купува в края на сесията и среднопретеглената цена от изтъргуваните акции.

Когато няма сключени сделки с акциите, се проявява третата основна разлика между оценката на акциите от пенсионните и договорните фондове, а именно пенсионните оценяват по най-добрата оферта купува в края на търговската сесия, а договорните оценяват по среднопретеглената цена на сключените сделки за най-близкия ден през последния 30-дневен период към датата на оценката.

За другите случаи може да се прилагат методът на дисконтираните нетни парични потоци, на нетната балансова стойност на активите на една акция, метод на съотношението цена - печалба на дружества аналози и метод на дисконтираните дивиденти.

На практика може да се направи обосновано предположение, че определени най-добри оферти купува или определени сделки с определени емисии са въведени или сключени с цел оценяване на активите на пенсионен или договорен фонд.

Важните стойности на дяловете от пенсионните фондове са в края на тримесечията, като те са отражение на сделките и/или офертите "купува" в работния ден, предхождащ последния работен ден от съответния месец. Стойностите в края на тримесечията са важни, защото на база на доходността се определя делът в служебноразпределените лица, които са десетки хиляди годишно.

Публикуваме и текстовете от наредбите на КФН, които касаят основните случаи по оценка на акции в портфейлите на пенсионните и договорните фондове.

НАРЕДБА № 9 от 19.11.2003 г. за начина и реда за оценка на активите и пасивите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и на пенсионноосигурителното дружество, на стойността на нетните активи на фонда, за изчисляване и обявяване на стойността на един дял и за изискванията към воденето на индивидуалните партиди

...........................

Чл. 6. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 34 от 2004 г., бр. 57 от 2005 г., изм., бр. 32 от 2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2009 г.) Последваща оценка на акции и права, приети за търговия на регулиран пазар, се извършва по среднопретеглената цена на сключените с тях сделки за предходния работен ден, обявена в борсовия бюлетин, ако обемът на сключените с тях сделки за деня е не по-малък от 1 на сто от обема на съответната емисия.

(2) Ако не може да се определи цена по реда на ал. 1, цената на акциите, съответно на правата, се определя като средноаритметична на най-високата цена "купува" от поръчките, които са активни към края на търговската сесия на фондовата борса за предходния работен ден, и среднопретеглената цена на сключените със съответните ценни книжа сделки за същия ден. Цената се определя по този ред само в случай, че има сключени сделки и подадени поръчки с цена "купува".

(3) В случай че за предходния работен ден няма сключени сделки с ценни книжа от съответната емисия, последващата оценка на акциите, съответно на правата, се извършва по най-високата цена "купува" от поръчките, активни към края на търговската сесия на фондовата борса за същия ден.

(4) При невъзможност да се приложат начините за оценка по ал. 1, 2 и 3 последващата оценка на акции се извършва по един от следните методи - метод на дисконтираните нетни парични потоци, метод на нетната балансова стойност на активите, метод на съотношението цена - печалба на дружества аналози. Избраният метод се записва в правилата по чл. 17 и се прилага последователно.

.......................................

НАРЕДБА № 25 от 22.03.2006 г. за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове

.......................................

Чл. 60. (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2008 г.)
Последваща оценка на български и чуждестранни акции и права, допуснати до или търгувани на регулиран пазар в Република България, както и български акции и права, допуснати до или търгувани на регулиран пазар в държави членки, се извършва по среднопретеглената цена на сключените с тях сделки за текущия работен ден, обявена чрез системата за търговия или в борсовия бюлетин, ако обемът на сключените с тях сделки за деня е не по-малък от 0,02 на сто от обема на съответната емисия.

(2) Ако не може да се определи цена по реда на ал. 1, цената на акциите, съответно на правата, се определя като средноаритметична на най-високата цена "купува" от поръчките, които са валидни към момента на затваряне на регулирания пазар в текущия ден, и среднопретеглената цена на сключените със съответните ценни книжа сделки за същия ден. Цената се определя по този ред само в случай, че има сключени сделки и подадени поръчки с цена "купува".

(3) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2007 г., бр. 82 от 2007 г., бр. 29 от 2008 г.)
Ако не може да се приложи ал. 2, цената на акциите, съответно на правата е среднопретеглената цена на сключените с тях сделки за най-близкия ден през последния 30-дневен период към датата на оценката, за който има сключени сделки.

.......................................

Вижте също:

Основен проблем на варантите е, че пенсионните фондове не могат да ги имат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още