IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Да си "зелен" може да носи повече "зелено"

Бизнес сгради със сертификати за енергийна ефективност носят значително по-високи наеми и продажни цени

11:25 | 19.12.09 г.
Да си "зелен" може да носи повече "зелено"

Да си „зелен“ може да ти донесе малко повече „зелено“. Така може да се обобщят изводите от проучване на наемните нива в бизнес сгради и връзката им с наличието на сертификати за енергийна ефективност, цитирано от Wall Street Journal.

Ново проучване в САЩ сочи, че зелените сгради (т. е. такива със сертификат) носят значително по-високи наеми и продажни цени. Икономистите Пийт Айхолц, Нилс Кок и Джон Куигли изчисляват с колко точно в доклад, който предстои да бъде публикуван в тримесечното издание American Economic Review. Проучването се базира на американския държавен сертификат Energy Star и сертификата LEED на американския съвет на зеленото строителство.

Икономистите са направили статистическо сравнение на бизнес сгради в САЩ. От него става ясно, че офис площите в сгради със зелен сертификат се отдават под наем с премия от 3% на квадратен фут*. След като се направи корекция за по-високо ниво на заетост в зелените сгради, премията върху реалния наем се приближава до 6% на кв. фут.

Нещо повече, сравними резултати се наблюдават и при продажните цени.

Как се обяснява постигането на „зелена премия“ при бизнес имотите? От една страна, сметките за изразходена енергия са по-ниски. Според проучването намаление с 10% на потреблението на енергия в зелените сгради води до увеличение на стойността на имота от около 1%. Ако цените на енергията растат, подобна зависимост означава, че да си зелен ще става все по-привлекателно.

И това не е всичко. Други фактори също играят роля, макар и по-трудна за измерване. Често срещани аргументи са, че подобрената вътрешна среда в зелените сгради повишава производителността на служителите. Не трябва да се забравя и по-добрият публичен имидж на компанията, ако разположи дейността си в зелена сграда.

Добре е да се знае, че зелените сгради носят по-високи наеми и може да се продадат по-скъпо, но проучването не дава окончателен отговор на въпроса дала в крайна сметка зеленото строителство е по-изгодно, защото в него липсват данни за разходите за получаване на зелен сертификат.

Има и още един аспект. Има данни, че зелените сертификати на бизнес сгради добавят повече стойност, когато наемите са по-ниски, което е предимно в периферните крайградски райони. Резултатът от това пък може да означава, че по-голямото търсене на зелени сгради ще засили разрастването на градовете настрани.

*1 кв. фут = 0,093 кв. метра

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още