IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират над 10 млн. евро във ветропарк край Кардам

Част от средствата са по линията на ЕБВР за финансиране на възобновяеми енергийни източници

12:26 | 18.11.09 г.
Инвестират над 10 млн. евро във ветропарк край Кардам

МКБ Юнионбанк финансира с 10,5 млн.евро изграждането на ветропарк с общ капацитет 12,6 MW в село Кардам, община Генерал Тошево, съобщиха от банката. Проектът е на швейцарското дружество Стрийм Инвест Холдинг с изпълнител „Техномаш- Българска индустриална група” АД.

Ветропаркът ще се състои общо от шест ветрогенератора тип Suzlon s88, всеки, от които е с мощност от 2,1 MW, като банката ще финансира 4 от тях. Предвижда се той да бъде пуснат в експлоатация в началото на 2010 г. Част от средствата са по линията на ЕБВР за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

В момента се наблюдава сериозен инвеститорски интерес към изграждането на ветроенергийни паркове. Само през миналата година година инсталираните мощности почти са се утроили в сравнение с 2007 г. Делът на енергията, добивана от вятър през 2008 г., достигна 3,7% от общата инсталирана мощност на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в страната.

До 2010 г. България има ангажимент 11% от брутното вътрешно потребление на електроенергия да идва от ВЕИ. Към 2008 г. бе постигнато изпълнение от 6,5%. За изпълнението на ангажимента на България сериозни очаквания се залагат именно на вятърните паркове.

През миналата седмица Уникредит Булбанк обяви, че ще финансира с 12 млн. евро проект за вятърен парк край Каварна на италианската компания Leithner Technologies. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още