IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наложиха глоба на производители на енергийни напитки за имитация

На Хърбъл чойс ЕООД е наложена санкция в размер на 480 лв., а на Лидер енерджи дринк ЕООД – две санкции от 12 480 лв. и 8320 лв.

12:36 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Наложиха глоба на производители на енергийни напитки за имитация

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществени санкции на производители на енергийни напитки за имитация и нелоялно привличане на клиенти, съобщиха от комисията.

На „Хърбъл чойс“ ЕООД е наложена санкция в размер на 480 лв., а на „Лидер енерджи дринк“ ЕООД – две санкции от съответно 12 480 лв. и 8320 лв.

Преписката е образувана по молба на „Голд стрийт дострибюшън“ ЕООД, което е конкурент на двете дружества на пазара на енергийни напитки.

Комисията е установила, че от 1 януари „Хърбъл чойс“ започва да налага на пазара енергийната напитка Gold Speed с идентичен дизайн на присъстващия от 10 месеца на пазара продукт Gold Street при шрифтовете и цветовете на опаковката.

Месец по-късно „Хърбъл чойс“ прехвърля правата върху наименованието Gold Speed на „Лидер енерджи дринк“, което започва фактическото производство и разпространение на напитката със същия дизайн. От събраните факти в хода на преписката е видно, че дружеството е било наясно със сходството на дизайна между двата продукта.

Доказателствата в производството сочат също така, че „Лидер енерджи дринк“ е ползвал услугите на лица, ангажирани преди това с разпространението на конкурентната Gold Street, както и рекламните автомобили на „Голд стрийт дострибюшън“. Освен това дружеството е направило изявления пред контрагенти, че напитката ще бъде заместена с новия продукт Gold Speed.

КЗК счита, че от „Хърбъл чойс и „Лидер енерджи дринк“ са извършили нарушение на закона, като са привлекли клиенти по нелоялен начин и впоследствие са осуетили сключването на договори между конкурента си „Голд стрийт дистрибюшън“ и негови бъдещи клиенти.

Комисията е постановила прекратяване на нарушенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още