IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Abbott ще закупи фармацевтичното звено на Solvay за 4,8 млрд. евро

Solvay планира да инвестира средствата от сделката в производството на пластмаси и химикали

13:31 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Abbott ще закупи фармацевтичното звено на Solvay за 4,8 млрд. евро

Фармацевтичната компания Abbott Laboratories съобщи, че ще закупи подразделението за производство на лекарства на белгийската Solvay за около 4,8 млрд. евро. По този начин базираната в Чикаго компания ще получи пълни права над лекарствaтa за холестерол TriCor и Trilipix и ще засили присъствието си на развиващите се пазари.

Abbott ще плати на Solvay 4,5 млрд. евро в брой, а останалите около 300 млн. евро ще се разпределят като вноски в периода между 2011 и 2013 г. Техният окончателен размер ще зависи от това дали набелязаните от Abbott продажби са били постигнати. Медикаментите на Solvay реализират приходи от над 3 млрд. евро годишно.

Сделката, която се очаква да приключи през първото тримесечие на 2010 г., ще добави около 10 цента към коригираната печалба на акция на Abbott през 2010 г., предаде MarketWatch. Тя ще намали зависимостта на Abbott от лекарството за артрит Humira и ще даде на дружеството възможност да се включи на пазара на противогрипни ваксини.

Ръководството на Solvay уточни, че ще реинвестира парите от сделката в останалите си подразделения, които се занимават с производството на пластмаса и химикали. Белгийската компания възнамерява да се разширява в нови региони, които имат силен потенциал за растеж. Акциите на Solvay поевтиняха с 3% до 72,50 евро за акция след новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още