IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечен балон заплашва Хонконг

Представител на централната банка предупреди кредитните институции да бъдат по-внимателни при отпускането на заеми

10:15 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ипотечен балон заплашва Хонконг

Централната банка на Хонконг предупреди търговските банки, че агресивните практики при отпускането на жилищни заеми водят до силно увеличаване на риска от ипотечен балон. Това стана с изявление на един от заместник-председателите на институцията, направено с писмо до представителите на сектора.

Причината за предупреждението е фактът, че някои от кредитните институции предлагат лихвени проценти с до 3,25 процентни пункта по-ниска лихва от основния лихвен процент по кредитите.

В страната основният лихвен процент за кредитиране е между 5 и 5,25 на сто, а отстъпката от него води до отпускане на жилищни кредити при най-ниския лихвен процент за последните 19 години, съобщава Bloomberg.

Кредиторите би трябвало „да имат предвид, че настоящата интензивна ценова конкуренция не е оправдана“, се казва в писмото. Причина за това е, че банките могат да се изправят пред стесняващ се марж на печалбата и да бъдат принудени да вдигат лихвите по-бързо в сравнение с изискванията на обкръжаващата среда.

Според мнозина анализатори ниските лихви в Хонконг могат да доведат до сериозен ипотечен балон, пукането на който би разрушило опитите да се преодолеят предизвикателствата на глобалната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още