IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителството на спортна зала за 90 млн. лв. стана въпрос на чест

Проектът в София ще бъде построен срещу по-ниска цена от първоначално обявената, като според изпълнителя Главболгарстрой компанията няма да има печалба

12:52 | 11.08.09 г.
Строителството на спортна зала за 90 млн. лв. стана въпрос на чест

Главболгарстрой ще строи национална спортна зала в София за 90 млн. лв. вместо за 107 млн. лв. (на каквото цена спечели конкурса по-рано тази година - бел. ред.), съобщи пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет.

„Национална спортна зала е нужна на България и за всяка фирма е чест да я изгради. С премиера Борисов доста работихме как да намерим нов начин на фундиране на залата и намалихме печалбата до нула“, заяви директорът на Главболгарстрой Симеон Пешов, цитиран от БТА. Той допълни, че във фирмата му работят 4 хил. души, които ще запазят работните си места.

Въпреки намалението на цената сградата ще е със същите параметри и ще бъде построена за същия срок, като се планира да бъде открита на 1 август 2011 г. Залата ще може да побира 16 500 души, заедно с правостоящите.

Аванс за строежа няма да има - първото плащане ще е април догодина.

„Когато говорим за антикризисни мерки, те звучат неразбираемо на хората, всъщност това е да се намери работа на бизнеса и на хората“, каза Борисов.

„Един с друг договор не си приличат - предишният министър ще си дава обяснение за подписания договор за ремонта на МРРБ“, отговори Борисов на въпрос дали с Пешов са обсъждали ремонта на сградата на регионалното министерство, който излезе 1880 евро на кв. метър (Главболгарстрой е изпълнител на ремонта).

Борисов посочи, че строежът на километър метро в София излиза 32 - 45 млн. евро, във Виена - 85 млн., а в Полша около 100 млн. евро.

Връзката на метростанцията в центъра на София се пуска на 7 септември, съобщи още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още