IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК започна проучване в банковия сектор

Иззети са документи на сдружение „Асоциация на банките в България”

12:04 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК започна проучване в банковия сектор

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира и образува производство за проучване на евентуално извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) от страна на сдружение „Асоциация на банките в България” (АББ), гр. София, изразяващо се в поведение, което има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар. Това се казва в официално съобщение до медиите на регулаторния орган днес.

Като първа стъпка по проучването КЗК е извършила проверка на офиса на АББ. Целта на проверката е събиране на доказателства, които имат пряко или косвено значение за доказване на евентуално нарушение.

Действията по проверката на място бяха извършени от служители на КЗК със съдействието на представители на МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София.

При проверката на място са били иззети копия от документи – на хартиен носител и в електронен вид.

„Образуването на производство пред КЗК и извършването на проверка на място по смисъла на чл. 50 от ЗЗК на този етап не означава, че е установено нарушение на закона“, казват от комисията. Целта на проверката е събиране на доказателства. Събраните документи и записи ще бъдат проучени от експертите на КЗК.

След това ответното сдружение ще разполага със срок от най-малко 30 дни, за да упражни правото си на защита, включително като представи своите писмени възражения по предявените твърдения и упражни правото си на изслушване пред КЗК.

В окончателното си решение по случая КЗК  може да установи извършено нарушение и да наложи санкция, както и да постанови прекратяване на нарушението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още