IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският фонд Lewis Charles спря проекти в Говедарци и Разлог

От фонда смятат, че възстановяването на пазара е възможно да започне през второто тримесечие на 2010 г.

15:53 | 29.06.09 г.
Британският фонд Lewis Charles спря проекти в Говедарци и Разлог

Листнатият на Лондонската борса инвестиционен фонд за имоти в България Lewis Charles Sofia Property Fund Limited съобщи, че временно е преустановена работата по някои негови проекти заради слабите икономически условия.

Първата фаза на проекта Crystal Vale в Говедарци е достигнала етап грубо строителство и към момента работата е временно прекратена. Очаква се продажбите да стартират отново, когато започне възстановяване на пазара, което според фонда е възможно да стане през второто тримесечие на 2010 г.

Проектът Crystal Glade, също в Говедарци, има осигурено разрешително за жилищно строителство, но няма да стартира, докато Crystal Vale не бъде завършен в голяма степен.

Първата фаза от проекта Panorama Villas в Разлог също е стигнала етап груб строеж и работата към момента е спряна заради икономическите условия.

Стойността на портфолиото на фонда към 31 декември 2008 г. е 51,6 млн. евро при разходи за придобиване 49,3 млн. евро.

През януари фондът сключи договор за продажба на свой терен в близост до Бизнес парк София.

През април той съобщи, че е развалил договор с българската компания BuySell Real Estate Agent Limited, която не е „изпълнила своята част от задълженията от споразумение“, подписано по-рано между двете компании.

В коментар за развитието на българския пазар на имоти през 2008 г., от компанията отбелязват, че ценовите ръстове от до 20% в жилищния сегмент през първите девет месеца на 2008 „бяха изтрити“ през последното тримесечие на годината в резултат на международната финансова криза. В допълнение кредитните ограничения породиха значителен спад на обема сделки с жилищни имоти.

Заради ниския обем на транзакциите офертните цени са най-доброто отражение на ценовите нива на пазара като цяло, отбелязват от фонда. Цените продължиха да падат през първото тримесечие на 2009 г. В горния-среден жилищен сегмент в София един квадратен метър се оценяваше на около 2 хил. евро в средата на 2008 г., а сега падна до около 1700 евро.

В сравнение със средните цени през второто полугодие на 2008 г. тези в южните квартали на София паднаха със 7-9% във Витоша и до 2% в Кръстова вада. Средните офертни цени в тези райони все още се задържат над 1100 евро на кв. м.

От фонда отбелязват, че в сектора на бизнес имотите също се регистрира рязък спад на обема от сделки, а обявените нови офис проекти в София са с 51% по-малко на годишна база, като има много малко големи проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още