IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международни експерти проверяват 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй

Проверката е в отговор на покана на атомната електроцентрала до World Association of Nuclear Operators

17:24 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Международни експерти проверяват 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй

От 15 до 26 юни Световната асоциация на организациите, експлоатиращи атомни електроцентрали (World Association of Nuclear Operators - WANO), ще извърши партньорска проверка на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, съобщиха от централата.

Провеждането на проверката е в отговор на поканата на ръководството на атомната електроцентрала, отправена до Московския център на WANO.

Целта е да се определят силните страни в работата на атомната централа, както и областите, в които могат да се направят още подобрения за повишаване на безопасността и надеждността на 5 и 6 блок.

В екипа на WANO са представени и четирите регионални центъра на организацията в Москва, Париж, Токио и Атланта. Включени са експерти (16 проверяващи и един координатор) от 10 страни, а общият им опит в ядрената област е 412 години. Партньорските проверки, в които са участвали досега, са общо 91.

През следващите две седмици експертите на WANO ще проверяват следните основни области в дейността на АЕЦ “Козлодуй”: “Oрганизация и административно управление”; “Eксплоатация”; “Ремонт”; “Инженерно осигуряване”; “Опит от експлоатацията”; “Радиационна защита”; “Химия”; “Обучение и квалификация” и “Пожарна безопасност”.

Резултатите от партньорската проверка ще бъдат обобщени в отчет, който е конфиденциален и, съгласно правилата на WANO, се предоставя единствено на експлоатиращата организация – в случая АЕЦ “Козлодуй”.

World Association of Nuclear Operators обединява всички оператори на атомни електроцентрали в света и включва 4 регионални структури с центрове в Москва, Атланта, Париж и Токио. Координационният център на организацията се намира в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още