IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврохолд купува дилъри на Фиат, Ланча, Алфа ромео, Мазда и Мазерати

Продавач е Equest, а цената на сделката е 8 млн. евро

22:27 | 22.04.09 г.
Еврохолд купува дилъри на Фиат, Ланча, Алфа ромео, Мазда и Мазерати

Еврохолд Аутомотив Груп (ЕАГ), дъщерно дружество на Еврохолд България АД, е подписало договор за покупко-продажба на контролния пакет от акциите на Авто Юнион АД, собственост на Equest Investment Balkans Limited (EIB). Общата стойност на сделката, включваща бизнеса и всички недвижими имоти на Авто Юнион, е 8 милиона евро, съобщава Еврохолд в съобщение до медиите.

За 2008 година ЕАГ е реализирал продажби на 2 757 нови автомобила. ЕАГ е оторизиран дилър на Опел, Шевролет, Нисан, Рено и Дачия, ексклузивен дилър на Сааб, както и ексклузивен представител на Budget Rent-a-Car за България.

Авто Юнион АД е български дистрибутор на леки автомобили, с изключителни права за продажбата на Фиат, Ланча, Алфа Ромео, Мазерати и Мазда за България, както и оторизиран дилър на Опел и Шевролет. Компанията е изключителен представител на Avis Rent-a-Car за България, продава мотопеди Пиаджо, Веспа и Джилера, както и внася ексклузивно моторни масла Castrol и BP. Авто Юнион АД е дъщерно дружество с мажоритарно участие на Equest Investment Balkans Limited, инвестиционен фонд, листван на Лондонската фондова борса (AIM). Продажбите на нови автомобили на Авто Юнион за 2008 година възлизат на 3 930 броя.

Сделката включва и придобиването на Авто Юнион Център, една от най-големите офис сгради в София, с обща застроена площ от над 28 000 кв.м., която се планира да бъде използвана за нова централа на Еврохолд България и неговите дъщерни компании. Сградата е построена с инвестиционен ипотечен заем в размер на 16 милиона евро. Сред активите на Авто Юнион АД са и редица терени в София, Пловдив и Бургас, предназначени за бъдещото изграждане на автосервизни комплекси.

Придобитото дружество ще бъде 100% собственост на Еврохолд Аутомотив Груп. Общите продажби на ЕАГ и Авто Юнион за 2009 се очаква да достигнат 6 000 коли и да генерират оборот от над 120 милиона евро.

Придобиването на Авто Юнион АД е стратегическа стъпка от страна на Еврохолд към развитието на неговите дъщерни компании. След приключване на сделката се очакват значителни синергии при интеграцията на новозакупените бизнеси в групата на Еврохолд, най-значимите измежду които са:

• Огромен приток на нов бизнес към застрахователния и лизингов бизнес на Еврохолд;
• Оптимизация на оборотния капитал на общия автомобилен бизнес;
• Оптимизация на стоковите наличности на общия автомобилен бизнес;
• Отлично географско покритие на пазара и предлагане на широка гама от автомобилни марки на крайния потребител;
• Значително увеличаване на оборота на моторни масла, благодарение на допълнителни вътрешнофирмени продажби;
• Значителни синергии, реализирани от управлението на автомобилните паркове на двете водещи Rent-a-Car компании в страната – Avis и Budget.

Окончателното приключване на сделката изисква одобрението на съответните регулативни органи, съобщават от Еврохолд.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още