IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландия обмисля създаването на „токсична“ банка

Ирландия цели да реши проблема с лошите кредити в банковата система, за да възвърне доверието на инвеститорите към сектора

16:43 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландия обмисля създаването на „токсична“ банка

Ирландия обмисля няколко предложения от назначен от правителството експерт за това как да се справи с „лошите кредити“ в банковата система, сред които са и създаването на „токсична“ банка, която да управлява активите.

По информация на ирландският Independent икономистът др. Питър Бейкън, на когото е била възложена задачата, е призовал финансовото министерство да създаде компания за „токсични“ дългове, която да изземе просрочени ипотеки от местните банки на стойност милиарди евро.

„Идеята за „лоша банка“, или компания за управление на риска, която да поеме дълговете, фигурира“, казва говорител на министерството. „Има редица предложения.“

Бейкън е бил назначен през февруари, за да проучи възможностите на правителството да се справи с лошите дългове на индустрията, които са се покачили значително след спукването на балона на пазара на имоти, ограничавайки икономическия ръст на страната.

Акциите на ирландските банки са отчели повишения по време на търговията вчера, но според анализатори ръстът се дължи на вчерашните повишения на книжата от банковия сектор в САЩ, след като от ФЕД съобщиха, че ще инжектират до 1 трлн. долара в американската икономика.

Книжата на Bank of Ireland са се покачили с 18% до 42 цента, а тези на Allied Irish Banks – с 12% до 58%.

Институционалните инвеститори напускат ирландския банков сектор на фондовата борса поради продължаващата несигурност относно растящите дългове на банките и за това как правителството смята да се справи с тях.

Дъблин смята да налее по 3,5 млрд. евро в Allied Irish Banks и в Bank of Ireland, за да подкрепи техните капиталови позиции, но инвеститорите гледат на това финансиране като на недостатъчно.

От Allied Irish Banks, най-голямата ирландска банка по пазарна капитализация, казват, че според песимистичния сценарий обемът на лошите й кредити може да се увеличи до 17,9 млрд. евро до 2011 г.

Скот Ранкин, анализатор от Davy Stockbrokers, казва, че за него вариантът със създаването на „лоша банка“, която да поеме проблемните активи, е по-удачен от застрахователната програма на британското правителство, според която то ще застрахова банките срещу загуби от техните активи срещу определена такса.

„Застрахователна схема предполага по-ниско ниво капитал, но оставя (възможността за) евентуални загуби за бъдеща дата“, казва Ранкин, като добавя, че правителството може да използва част или целия капитал от 16 млрд. евро на пенсионния фонд на страната, за да създаде „лошата банка“.

„Нуждаем се от малко шок и ужас за всички мерки, които се въвеждат. „Лоша банка“, използвана в съчетание със значителна част от Националния пенсионен фонд, ще има най-голям шанс, за да убеди пазарите, че сме в състояние да се справим с този проблем.“

Дъблин ще финансира капиталовата инжекция от 7 млрд. евро в Allied Irish Banks и Bank of Ireland чрез средства от пенсионния фонд, пише Ройтерс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още