IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планират 100% широколентов достъп в големите градове у нас до 2013 г.

Предвижда се до 2011 г. да се създаде устойчива оптична инфраструктура между областните и големите градове

16:50 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Планират 100% широколентов достъп в големите градове у нас до 2013 г.

До 2013 г. в големите градове, където живеят около 75 на сто от българите, да има 100% широколентов достъп (едновременно до данни, гласови и видео услуги при онлайн свързаност) цели програма за широколентов достъп, съгласувана вчера на заседание на Координационния съвет за информационно общество (КСИО).

Програмата предвижда до 2013 г. в слабо развитите райони да се осигурят около 4 хил. места по подобие на съществуващите телецентрове, където да се предоставят широколентови услуги на социална база.

Програмата поставя срок до 2011 г., за да се създаде устойчива оптична инфраструктура между областните и големите градове, а до 2015 г. България да се интегрира с европейските оптични инфраструктури. Председателят на Координационния съвет и председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков подчерта, че документът поддържа принципа на технологичен неутралитет и не фаворизира нито една от възможните технологии.

Сред източниците на финансиране на програмата за широколентов достъп са Европейския фонд за социално развитие, Програмата за развитие на селските райони и публично-частни инициативи. Стратегия за развитие на широколентовия достъп ще бъде внесена в Министерския съвет, а първите проекти за развитие на услугата в селските райони трябва да бъдат подготвени към средата на годината.

Според прогнозите на експертите на ДАИТС до 2011 г. 85 на сто от българите трябва да бъдат интернет потребители, 100% от българските училища да са свързани с високоскоростен интернет, а поне 40 на сто от бизнеса да използва електронни услуги. Това ще създаде условия за работа от разстояние. Към 2011 г. се очаква 5 на сто от заетите да работят от дома си, а 15 на сто да съчетават работата от разстояние с присъствие на работното място.

КСИО одобри вчера и доклад, който предвижда увеличаване на броя на обществените места за достъп до високоскоростен интернет, изграждане на системи за видеонаблюдение в училищата и на обществени места, на гори и други пожароопасни зони, както и системи за контрол на трафика.

В България в момента 10% от потребителите използват широколентов достъп, а от паневропейския телеком Interoute очакват през следващите 5 - 10 години абонатите на този вид достъп да нараснат седем или повече пъти. Според Джошуа Буд, програмен мениджър „Комуникации” в анализаторската компания IDC CEMA, тази година ще има известно забавяне на телекомуникационните пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), но не и срив. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още