IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Време ли е за нов бичи пазар в САЩ?

Според анализатора Дъг Кас, който вещае крах на империята на Уорън Бъфет, вече има признаци на стабилност

09:51 | 20.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Време ли е за нов бичи пазар в САЩ?

Един от най-песимистично настроените анализатори на американския пазар - Дъг Кас, признава, че вече започват да се наблюдават позитивни сигнали за развитието на ситуацията в САЩ. В последния си материал за сайта за финансова информация The Street специалистът заявява, че „макар да е вероятно възстановяването на икономиката да отнеме време, вече се наблюдават няколко предварителни сигнала за стабилност или стабилизиране“.

Интересното в случая е, че Кас е сред най-големите песимисти за пазара и е известен с мечите си настроения. Така например преди около месец той обяви, че краят на империята на Уорън Бъфет предстои съвсем скоро, тъй като инвестиционната стратегия на милиардера била погрешна.

Обяснявайки своята позиция, Кас заявява, че на пазарите има прекалено много песимизъм, което дава основание за очаквания, че ситуацията вече е обнадеждаваща. Според него „с преминаването на средата на втория месец на годината пазарните участници като цяло имат напълно противоположно мнение за пазара спрямо това отпреди 14 месеца“.

С други думи това означава, че мечите настроения са повсеместни.

„Ситуацията е толкова лоша, че у някои се пораждат въпроси дали икономиките по света някога ще успеят да се възстановят от настоящата бъркотия. Разсъждавайки по този начин, те игнорират не само нарастващите възможности за преоценка, а и голям брой събития, които би трябвало да ни извадят от бездната“, казва Кас.

Според специалиста инвеститорите не отдават необходимото внимание и не определят правилно ефектите от спасителния план на Обама, програмата за изкупуване на проблемни ценни книжа от банките, плана за борба с големия брой необслужени ипотеки, както и действията на правителството срещу кризата като цяло.

Като правило Америка излиза от рецесиите с голямо увеличение на разходите, а сега разходните програми са безпрецедентни. „Ако фундаментите на финансовата система се задържат стабилни, то тези програми би трябвало да проработят“, казва Кас.

„Моето усещане е, че не трябва да чакаме (прекалено дълго) за започването на нов бичи пазар в момент, когато политиката става агресивна и бърза“, смята анализаторът.

Специалистът смята, че икономиката би трябвало да смени посоката си най-рано през следващата година и очаква, че рецесията ще продължи още около 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още