IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създадоха държавната компания за изграждане на индустриални зони

Стартовият капитал на компанията е 100 млн. лв., целта е в рамките на текущата година да започне строителството на до 20 зони

16:53 | 10.02.09 г.
Създадоха държавната компания за изграждане на индустриални зони

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) създаде „Национална компания индустриални зони" ЕАД, съобщиха от пресцентъра на министерството. Държавната компания се създава за изграждането на индустриални зони с оглед създаване на условия за привличане на инвестиции и по-благоприятна бизнес среда. 

Стартовият капитал на компанията ще бъде 100 млн. лева.

Целта е в рамките на текущата година да започне строителството на до 20 зони. Плановете на правителството са до 2013 г. да бъдат създадени 100 зони.

Предвижда се всяка индустриална зона да бъде отделно дружество, в което делът на държавата не може да бъде под 51%, а общините и частни лица могат да участват с инвестиции, земи, други капитали, но до 49% от собствеността.

Ще се изготви методология за подбора на подходящите места на база следните критерии - наличие на достатъчно големи парцели държавна (общинска) земя, наличие на свободна работна ръка в общините и подходяща инфраструктура в района, както и на условия за създаване на необходимата инфраструктура.

Няма ограничения за формата на присъствие на потенциалните инвеститори в терените. Възможно е отдаване под наем или продаване на части от зоните, в зависимост от интереса на инвеститорите.

Компанията ще се управлява от петчленен съвет на директорите (СД) и двама изпълнителни директори: Владимир Теофилов Туджаров – председател на СД, Николай Христов Енчев - заместник-председател на СД, Кънчо Димитров Кънчев – изпълнителен директор, Атанас Николаев Ненов – изпълнителен директор и Пламен Пенчев Радковски – член на СД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още