IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз иска неустойки от $20 млн. и 80 млн. лв. заради газовата криза

Ще искаме и промени в договора с Газпром

13:10 | 03.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз иска неустойки от $20 млн. и 80 млн. лв. заради газовата криза

По предварителни данни преките неустойки, които ще иска Булгаргаз от доставчиците си на газ, основният от които е Овергаз, заради недоставените количества газ по време на газовата криза, са 20 млн. долара преки неустойки и още около 80 млн. лв. за пропуснати ползи. Това каза изпълнителният директор на Булгазгаз Димитър Гогов.

Той поясни, че пропуснатите ползи могат да бъдат компенсирани и чрез доставки на по-ниски цени на заявените, но недоставени количества газ за януари. По думите му заявени за януари са 270 млн. куб. м газ, а са доставени 157 млн. куб. м газ.

Пропуснатите ползи са от неполучени транзитни такси, неполучени суми от продажба на газ, а също и от разликата между цените на газа, който България трябваше да купи от Гърция, и цените, по които трябваше да се закупи от Русия, които са по-ниски.

Писмата до доставчиците със съответните искания за неустойки и компенсиране на пропуснатите ползи ще бъдат изпратени до петък, заяви Гогов.

Той съобщи още, че съвсем скоро ще стартират разговори с Газпром за известни промени в договора на страната ни за доставка на газ. Ще се преговаря за осъвременяване на показателите във формулата за изчисление на цената на газа за България и ще има искане да има един междинен доставчик на газ от Газпром, а не три както е в момента, като за предпочитане е това да е Газпромекспорт.

Ще бъде поставен и въпросът за включване в договора на гаранции за добро изпълнение от страна на Газпром, като те могат да бъдат под различна форма, включително и банкови гаранции.

В новия договор ще бъде предвидено и процентно увеличение на доставките на газ за България, като се предвижда от сегашните около 3,4 млрд. куб. м годишно до 2020 г. те да нараснат на около 6 млрд. куб. м. Ще се иска също така договорът да е за срок поне от 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още