IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече компании за имоти се отказват от проекти в ЦИЕ заради кризата

От друга страна специалисти коментират, че някои строителни предприемачи в ЦИЕ „преиграват“ със спирането на проекти

10:30 | 29.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Все повече компании за имоти се отказват от проекти в ЦИЕ заради кризата

Базираната в Будапеща инвестиционна компания TriGranit се присъедини към нарастваща група компании за имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които замразяват или се отказват от част от проектите си в региона поради затруднените пазарни условия.

Наскоро от TriGranit обявиха, че смятат да намалят наполовина заплануваното портфолио от проекти на обща стойност 8 млрд. евро и да отложат останалите инвестиции с до пет години поради влошаващата се икономическа и финансова ситуация.

Компанията Plaza Centers, специализирана в изграждането на търговски центрове в ЦИЕ, също съобщи, че може да забави част от проектите, които все още не са стартирали, за да не се стига до принудителни продажби. Компанията изгражда и търговски център в Шумен, който също е вероятно да бъде забавен. Различни източници сочат, че тя може да замрази до 26 от своите 32 проекта, което представлява 81% от нейното портфолио от проекти в процес на развитие, поради „извънредните пазарни условия“.

Руският милиардер Шалва Чигирински, който изгради своята финансова империя от търговия с петрол и развитие на имоти, в края на ноември съобщи, че компанията му за имоти RussianLand ще спре проекта за изграждането на 612-метровата „Кула Русия“ поради проблеми с финансирането. Сградата бе планирана да бъде най-високата кула в Европа. Няколко дни по-късно неговата нефтена компания Sibir Energy обяви план на стойност 340 млн. долара, който има за цел да спаси своя главен акционер от фалит. Компанията смята да придобие от Чигирински портфолио от 10 хотела и проекти в затруднено положение.

Руската RTM Group също временно е спряла инвестициите си в проекти, които са все още на ранен етап от развитие. От компанията съобщиха, че смятат да продадат имоти на стойност до 300 млн. долара, за да намалят своя дълг. Руската Sistema-Hals също планира да продаде активи, които генерират по-малко от 20% годишна възвръщаемост. PIK Group, AFI Development и Peresvet-Region също са сред компаниите, опериращи в Русия, които предвижат намаляване на инвестициите си в имоти, замразяване на значителна част от проектите си, както и съкращения на персонала.

През септември изпадналата в затруднено положение австрийска компания за имоти Immoeast съобщи, че смята да замрази проекти на стойност 2 млрд. евро, както и да продаде част от активите си в региона, за да подобри ликвидната си позиция.

Най-големият строителен предприемач в Испания Martinsa-Fadesa също планира продажби на активи в Източна Европа, а сред останалите компании, които смятат да намалят обема на портфолиото си в региона, включително и в България, са Orco Property, Equest Investments Balkans (EIB), European Convergence Property Company PLC (ECPC) и др.

Проектът за мултифункционален комплекс в столицата „Софийски Акрополис“ на стойност 500 млн. евро бе замразен за „неопределено време“.

Редица гръцки строителни предприемачи наскоро също обявиха, че смятат да забавят или да спрат плановете си за разширение на Балканите. В началото на декември гръцката компания за имоти Eurobank Properties съобщи за Investor.bg, че се е отказала от покупката на проект за имоти в София за 91 млн. евро. Преди нея пък Edrasis - C. Psallidas, съобщи, че е решила да замрази плановете си за навлизане на българския пазар.

От друга страна наскоро специалисти коментираха, че някои строителни предприемачи в ЦИЕ „преиграват“, като спират проекти за изграждане на имоти в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още