IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ, ЕС и Световната банка ще отпуснат 25,1 млрд. долара на Унгария

Това е най-големият международен пакет от спасителни мерки за развиваща се икономика от началото на кризата

10:24 | 29.10.08 г.
МВФ, ЕС и Световната банка ще отпуснат 25,1 млрд. долара на Унгария

Международният валутен фонд (МВФ), Европейският съюз и Световната банка са се съгласили да сформират пакет от спасителни мерки на стойност 25,1 млрд. долара за Унгария, пише Ройтерс. Целта е да се подобри доверието в засегнатата от финансовата криза икономика.

В официално съобщение от МВФ заявяват, че е постигнато споразумение с Унгария, с което фондът ще отпусне заем от 15,7 млрд. долара на страната. ЕС от своя страна има готовност да предостави допълнително още 8,1 млрд. долара, а Световната банка още 1,3 млрд. долара. Заемът от МВФ ще бъде изплащан в продължение на 17 месеца.

Това е най-големият международен пакет от спасителни мерки, предоставян на развиваща се икономика от началото на настоящата глобална криза и първият за страна членка на ЕС. Миналата седмица МВФ одобри споразумение за 2,1 млрд. долара за Исландия и програма на стойност 16,5 млрд. долара за Украйна.

Бордът на МВФ вероятно ще одобри сделката с Унгария в началото на ноември.

„Унгарските власти са изготвили изчерпателен пакет от политически мерки, които ще подкрепят краткосрочната стабилност на икономиката и ще увеличат потенциала за дългосрочен растеж“, казва директорът на МВФ Доминик Строс-Кан.

В същото време пакетът е предназначен да възстанови доверието на инвеститорите и да облекчи стреса на унгарските финансови пазари от последните няколко седмици, добавя той.

Финансирането от МВФ е повече от 10 пъти по-голямо от унгарската квота в МВФ, което превишава лимита от три пъти размера на квотата на страната, теглеща заем.

Унгарската икономика е била сериозно дестабилизирана от финансовата криза заради зависимостта на банковата й система от чуждестранното финансиране, което в момента отчита отлив от развиващите се икономики в световен мащаб.

Според Строс-Кан програмата ще подобри фискалния баланс на Унгария и ще защити финансовия сектор.

Финансовият пазар в Унгария се е засилил във вторник заради надеждите за скорошна финансова помощ от МВФ, но премиерът на страната Ференц Дюрчани предупреждава, че Унгария вероятно ще изпадне в рецесия следващата година.

Официалното съобщение на МВФ за размера на заема се разминава с предположенията на анализатори за кредит от 10 млрд. долара.

Междувременно от Световната банка казват, че са в сътрудничество с Унгария за разрешаване на дългосрочните структурни проблеми в икономиката на страната.

„Предложената помощ от Световната банка ще помогне за съставянето и внедряването на реформи в ключови области като финансовия сектор, фискалното управление и социалния сектор,“ казва Орсалия Каландзопулос, директор на Световната банка за Централна Европа и балтийските страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още