IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет инвестира 5 млрд. долара в Goldman Sachs, пазарите реагираха с ръст

Японски банки също планират крупни инвестиции в американската финансова система

09:29 | 24.09.08 г.
Бъфет инвестира 5 млрд. долара в Goldman Sachs, пазарите реагираха с ръст

Пазарите в Азия се повишиха тази сутрин, след като получиха неочаквана подкрепа от новината, че Уорън Бъфет, един от най-известните и уважавани инвеститори в света, ще инвестира 5 млрд. долара в американската инвестиционна банка Goldman Sachs, съобщи Ройтерс.

Щатските фючърси върху основните индекси също регистрираха повишения.

Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway ще купи преференциални акции на Goldman за 5 млрд. долара, които изплащат 10% дивидент. Освен това преференциалните акции дават право на Бъфет да закупи 43,5 млн. акции на стойност 115 долара за брой до 5 години. Ако Бъфет упражни това право, той ще притежава около 9 на сто от инвестиционната банка.

Акциите на Goldman Sachs затвориха вчерашната сесия при нива от 125,05 долара за ценна книга. Този вот на доверие от страна на един от най-големите инвеститори може да подкрепи пазарите в много труден за тях момент.

Новините идват малко след като стана ясно, че японската банка Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. ще купи 20 на сто от Morgan Stanley.

Японската новинарска агенция Kyodo съобщи, че и Sumitomo Mitsui Financial Group - третата по големина банка в Япония, планира инвестиция на стойност няколко милиарда долара в Goldman.

След новините щатските фючръси се повишиха. Фючърсите върху Dow Jones се търгуват с 1,12 на сто по-високо от нивото им при последното затваряне, а тези на S&P 500 - с 1,24 на сто по-високо до 1 201,7 пункта.

Няма гаранции обаче, че инвестицията на Бъфет ще помогне на проблемните пазари. Припомняме, че, при сходна ситуация, друг именит инвеститор – Джордж Сорос, реши да подкрепи Lehman в труден момент и това може да е му е коствало скъпо. Според някои изчисления загубите на Сорос може да са между 180 и 450 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още