IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Къде купуваме имоти в чужбина? Най-често в Гърция и Испания

Близо 80 на сто от участниците в анкета на Investor.bg биха инвестирали в имот извън страната

16:58 | 03.06.08 г.
Имотите в чужбина привличат все повече български купувачи. Снимка: Investor.bg
Имотите в чужбина привличат все повече български купувачи. Снимка: Investor.bg

Най-търсената, както и най-купуваната, от българи дестинация в чужбина що се отнася до недвижими имоти, е Гърция, като интерес има и към Испания и Австрия (Виена). Това коментира за Investor.bg Никола Стоянов, управляващ директор на „Лукс Имоти“, във връзка с анкета в „Имоти Investor.bg“, сочеща за сериозен интерес към покупка на имот извън границите на страната.

Близо четирима от всеки петима участници в анкетата, или общо 79%, биха купили имот в чужбина, като 5% отговарят, че вече са го направили.

Общо 23% от отговорилите биха купили имот в съседна Гърция. Най-голям е делът обаче на тези, които биха инвестирали в покупка в друга европейска страна – този отговор са избрали 32% от участниците. Към различна от Гърция балканска страна пък биха се насочили 5%. Общо 13% биха предпочели да се сдобият с имот в страна извън Европа.

Останалите 21% от участниците са категорични, че не биха купили имот в чужбина. Общият брой на гласувалите е 2237.

Според Стоянов, ако се вземе предвид това, че участниците в анкетата са интернет потребители, екстраполираните резултати върху цялото българско население биха показали, че българите, живеещи постоянно в България и купили имот в чужбина, са не повече от 2%. „Ако включим и българите, живеещи в чужбина, то тогава 5% е реален резултат“, допълни той.

По думите му като тип имоти най-силен е интересът към къщи, апартаменти и парцели. Цените на най-търсените имоти в Гърция варират около 1500 евро/кв. м, докато Испания е много скъпа - 3000 евро/кв. м и нагоре, коментира Стоянов.

Според него интересът на българите към имоти в чужбина през последната година-година и половина се увеличава с бързи темпове. Очаква се със замогването на българина интересът и реално сключените сделки да се увеличават занапред. По думите на Никола Стоянов финансирането с кредит от чужди банки в страната, където се купува имот, е много лесен и бърз процес, а лихвите по кредитите са с около 20% по-ниски от българските банки.

„Гърция ще бъде най-търсена и занапред. Кризата в Испания ще намали цените на много типове имоти там (особено в по-неатрактивните локации), което ще привлече и повече купувачи от нашата страна. Италия ще бъде също интересно място за покупка. Не очаквам българинът да купува в страни извън Европа поради факта, че нашенците предпочитат да стигат с автомобил до страната, където е имотът им“, прогнозира Стоянов.

Резултатите от анкетата отразяват реалната ситуация на пазара, коментира, от своя страна, Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates, част от холдинга AG Capital.

И според нея най-силен е интересът към Гърция, по-конкретно към Халкидики. В агенцията засега не е имало запитвания за други балкански страни.

„Има интерес и към Италия, Франция, в частност Париж и Рим. Макар че предлагаме имоти по цял свят като представител на Christie’s Great Estates, засега не сме срещнали интерес към имоти извън Европа“, добави Илиева.

Според нея за клиентите по-определящ фактор е локацията, не толкова цената (и двете компании са ориентирани към имотите от по-висок сегмент). По думите й най-често има запитвания за къщи на брега на морето, чиито цени варират от 400 до 600 хил. евро, но предлагането на подобни имоти е ограничено.

„Определено интересът ще расте. Очаквам той да остане фокусиран в рамките на Европа – към Гърция, Франция, Италия и Испания. Трябва да има повече компании, които да предлагат такива услуги, както и да се улеснят процедурите за закупуване, защото интерес определено има, но липсва достатъчно предлагане“, каза Илиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още