IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците изоставят манията си за големи къщи

Високите цени на горивата, екологични фактори и остарялото baby-boom поколение свиват размерите на американската къща-мечта

12:13 | 15.05.08 г.
Американците изоставят манията си за големи къщи

Никой не би очаквал американската мания на тема големи къщи да премине, пише CNN. Преди четири години обаче собственичката на базирана в Оклахома строителна компания Рейчъл Одъм започва луксозен проект, в който къщите имат средна площ от само 1800 квадратни фута (около 167 кв. м).

Това е далеч по-малко от къщите, които компанията й строи допреди това (които стигат до 6000 кв. фута) и с около 500 кв. фута по-малко от средната площ за ново строителство за страната.

„Понеже всички си мечтаят за голяма къща, поехме голям риск“, казва Одъм. Рискът обаче може би не е толкова голям. Във въпросния проект, където цените на къщите стигат до 275 хил. долара (или около два пъти повече от медианната цена за района), тя продава 115 къщи за първите 18 месеца и очаква да продаде общо 600.

Неведнъж през годините досега мнозина прогнозираха масирано свиване на размера на американските къщи. Вместо това средният размер на новопостроените къщи продължава да расте от малко над 1600 кв. фута в края на 70-те до близо 2300 кв. фута днес.

Този път обаче няколко тенденции сочат, че американците може би наистина вече са склонни да се откажат от големите си имения в полза на по-малки къщи. Като начало, т. нар. baby-boom поколение (родените между 1946 и 1964), чиито по-възрастни представители вече са на над 60 години, имат нужда от по-малко пространство, защото децата отдавна ги няма.

Структурата на самите семейства също се променя драстично. За периода между 1970 и 2000 г. делът на семействата с деца намалява от 40% от домакинствата до 24%, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението. Очаква се да нарастват и семействата без деца, за които огромната къща надали е идеал.

Освен това т. нар. поколения X (родените между 1965 и 1982 г.) и Y (родените от 1983 до 1997) изглежда предпочитат да живеят в централните градски части, където има лесен достъп до ресторанти и забавления, минимално пътуване и по-малки, лесни за поддържане жилищни площи.

„Попитайте който и да било в колко стаи от дома си не влиза редовно и повечето ще признаят, че всъщност обитават малък процент от къщата си“, коментира архитект, който преди е проектирал къщи с площ над 3 хил. кв. фута, но сега специализира в по-малки къщи.

В проучване на националната асоциация на строителите на жилища, проведено през февруари сред потенциални купувачи, 60% казват, че биха предпочели по-малка къща с повече удобства отколкото обратното.

Как ще се оправят американците в свиващото се жилищно пространство? Според експерти новите къщи ще имат дизайн, който позволява да се живее на по-широко отколкото реалната квадратура предполага. За целта някои от стаите например може да служат за двойни цели.

Ако тенденцията към по-малки къщи се развие, би могла да задейства рязка промяна в цените на жилищата. Скорошно проучване на Zillow.com сочи, че по-евтините къщи поскъпват повече от по-скъпите и, предполага се, по-големи. Ако това продължи, вездесъщата масова голяма американска къща може да се окаже най-голямата жертва на балона на пазара на имоти в Щатите, коментира CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още