IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондът Engel продава проект в кв. Витоша за 7,5 млн. евро

Engel ще има правото да получава 8% от приходите от наем на жилищата в комплекса

09:29 | 12.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът Engel продава проект в кв. Витоша за 7,5 млн. евро

Инвестиционният фонд Engel East Europe NV е в напреднали преговори за продажбата на жилищния комплекс “Панорама” в столичния кв. “Витоша”, съобщиха от компанията за Investor.bg. Kупувачът на комплекса не се уточнява, а сделката се очаква да бъде финализирана в скоро време.

От компанията казват, че преговорите са стартирали още миналата година и в края на ноември е било подписано писмо за намерение.

Цената на сделката е 7,5 млн. евро, като се очаква сумата да бъде изплатена по-късно през годината.

Engel ще има правото да получава 8% от приходите от наем на жилищата в комплекса. Към края на миналата година компанията е получила предварително плащане в размер на 75 хил. евро от цената на сделката.

Групата и преди е водила преговори за продажбата на проекта, първоначално наречен “Панорама”, но до сделка не се беше стигнало. По тази причина миналата година тя реши да промени концепцията му и да го пусне на пазара под името The Boutique Apartments. Все пак сега проектът е на път да бъде продаден на институционален инвеститор.

От Engel коментираха, че в момента има интерес към такъв тип изкупувания на цели проекти.

У нас фондът в момента има проекти на обща продажна стойност от 66 млн. евро. Те включват общо 694 жилищни единици в различен етап от развитие, половината от които компанията притежава съвместно със свой партньор. Общо 264 от тях е предвидено да бъдат завършени до края на 2008 г., а строителството на останалите 430 единици ще започне през втората половина на годината.

Повечето от проектите са разположени в по-отдалечените от центъра квартали на столицата като “Овча купел”, “Горна баня”, “Павлово”, “Манастирски ливади” и др. В “Горна баня” компанията има два съседни парцела, съответно с големина 10 960 кв. м и 9 300 кв. м, върху които може да бъдат изградени общо близо 1000 жилищни единици.

От компанията очакват броят на завършените единици значително да се увеличи през 2008 г. Наред с това тя планира редица придобивания във връзка със стратегията си да се концентрира върху висококачествени проекти, както и комплекси със смесено предназначение.

В тази връзка Engel ще продаде проектите, които не се вписват в стратегията й, и онези, които носят ниска възвръщаемост.

Фондът отчете загуба преди данъци от 4,02 млн. евро за 2007 г. в сравнение с печалба от 15,37 млн. евро за предходната година. Приходите за периода са се понижили до 17 млн. евро от 25 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още