IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Агенция купува 200 апартамента в София за отдаване под наем на чужденци

"Клийвс" ще инвестира общо 40 млн. евро в придобиването на жилищата

15:37 | 07.11.07 г.
Визи Крайтън. Снимка: Investor.bg
Визи Крайтън. Снимка: Investor.bg

Около 40 млн. евро ще инвестира специализираната агенция за отдаване под наем на луксозни жилища „Клийвс“ ЕООД за закупуването на 200 апартамента в София, каза на пресконференция днес Визи Крайтън, един от управителите на компанията.

До момента са закупени 137 апартамента в столицата, като за придобиването, довършителните работи и юридически разходи са инвестирани 23 млн. евро.

Днес бяха представени първите 7 апартамента от портфолиото на Клийвс. Те се намират в сграда, част от комплекса от затворен тип Embassy Suites на бул. България 111.

Площите на апартаментите в Cleves Embassy Suites варира от 154 кв. м до 364 кв. м, а месечните им наеми варират от 1600 до 3600 евро без ДДС, уточни Крайтън. Апартаментите се отдават под наем напълно обзаведени, с дизайнерски интериор и оборудвани с техника.

По думите на Крайтън отдаването на луксозни апартаменти под наем на чужденци е неразработена ниша от пазара. Според него в София има общо 4500 чуждестранни дипломати, 9000 чуждестранни мениджъри в международни компании, 750 служители на глобални организации като ЕС и ООН, както и 750 българи, които са се върнали по-богати от чужбина.

Често чужденците, които работят в София, са от страни с по-висок жизнен стандарт и имат значително по-високи изисквания, затова трудно успяват да намерят подходящо жилище. Основните им критерии са обвързани с местоположението, степен на лукс, услуги, сигурност, както и осигурени паркоместа, посочи Крайтън.

При избора на жилище ключов фактор за чужденците е лесният достъп до работното им място. Според Клийвс тези работни места са концентрирани предимно в центъра на столицата, Бизнес Парк София в ж.к. Младост, по бул. България в кв. Манастирски ливади, бул. Тодор Александров, летището, бул. Цариградско шосе и Интерпред. В тази връзка при избора на апартаменти за закупуване водещ критерий е било именно местоположението им в тези райони.

Важно условие е и всички сгради да са новопостроени, посочи Крайтън. Обикновено от Клийвс купуват цялата сграда, в по-редки случаи – цели етажи от сграда с цел да осигурят по-качествено управление на имота.

Мисля, че в момента разликата между България и Западна Европа по отношение на цените на жилищата, както и при наемните им нива, е твърде широка и смятам, че с подобряването на доходите и жизнения стандарт и, което е по-важно, с подобряването на кредитните условия от страна на банките, ще станем свидетели на нарастване на цените през следващото десетилетие. В дългосрочен план, 5-10 години, каквато е и нашата позиция, този пазар ще бъде силен и ще поддържа стабилни цени. Естествено, може да има корекции междувременно, както на всеки пазар, но пропастта между цените ще се стеснява“, коментира за Investor.bg Али Рашидиян, директор на Клийвс.

Рашидиян обаче не е толкова оптимистичен за бъдещето на пазара на ваканционните имоти в страната. „Нямаме инвестиции в курортите, сред причините да предпочетем София е целогодишният пазар и ниското ниво на безработица“, поясни той.

Рашидиян не изключи вероятността в бъдеще да разширят дейността си в други големи градове като Варна, както и в Източна Европа.

Едноличен собственик на Клийвс е регистрираната в Малта Клийвс София Холдингс Лимитид, сочи справка в АПИС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още