IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият магазин на IKEA у нас отваря през 2009 г.

Ръководството на гръцката група Fourlis е в напреднали преговори за закупуването на терен в София

15:27 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Първият магазин на IKEA у нас отваря през 2009 г.
Ръководството на гръцката група Fourlis е в напреднали преговори за закупуването на терен в София, където през 2009 г. ще заработи първият магазин от шведската верига хипермаркети за мебели IKEA, съобщава гръцкото издание Imerisia.

Представители на компанията не бяха непосредствено открити за коментар.

Плановете на групата до 2010 г. включват и отварянето на два магазина IKEA в Гърция – съответно в Янина и Лариса, като в стратегията за разширение на групата влиза и остров Крит.

Според съобщението отварянето на втория магазин в Атина ще се забави с около три месеца поради довършителни работи по проекта.

Наред с това през март или април 2008 г. ще бъде отворен и логистичният център на IKEA, който в момента е в процес на изграждане и е собственост на дъщерното дружество на групата Trade Logistics AE. Той се развива на терен от 95 хил. кв. м в Схиматари, 50 км северно от Атина. Инвестицията в проекта е 25 млн. евро, като съоръжението ще има складови площи от 30 хил. кв. м.

Общата сума на инвестициите на групата за 2007 г. се очаква да достигне 71 млн. евро. В нея влизат 23 млн. евро за завършването на хипермаркета IKEA в Кипър, който е и третият на групата, както и 13 млн. евро за завършването на втория магазин в Атина (четвъртият на групата), който се очаква да отвори врати през декември 2007 г.

За 2007 г. компанията очаква консолидирани продажби от 600 млн. евро и печалба от 50 млн. евро.

В средата на тази година IKEA съобщи, че планира навлизане и на пазара в Сърбия.

Тя отвори първия си магазин в Румъния в началото на 2007 г.

Наред с IKEA, Fourlis е собственик на правата за развитие и на веригата за спортни стоки INTERSPORT в Гърция, Кипър, Румъния и България и представител и дистрибутор на електроника и домашни уреди с марки като Samsung, General Electric, Liebherr и Korting.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още