IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания с проект за софийски мол ще възвръща доверието на инвеститорите си

Мерките предвиждат преместване на главния офис на компанията във Виена от остров Джърси в Ламанша понастоящем

11:21 | 25.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Компания с проект за софийски мол ще възвръща доверието на инвеститорите си
Затруднената австрийска компания за имоти Meinl European Land, която планира инвестиции в изграждането на мол в София, е запланувала редица стратегически мерки, целящи да възвърнат доверието на инвеститорите й, пише Ройтерс, позовавайки се на информация на австрийското седмично списание profil.

Компанията си навлече гнева на инвеститорите, след като проведе програма за обратно изкупуване на акции, без да поиска тяхното одобрение.

Мерките предвиждат преместване на главния офис на компанията във Виена от остров Джърси в Ламанша понастоящем.

Тя планира да промени и управленската си структура. В момента групата се управлява от непублична компания – система, която, според изданието, провокира конфликт на интереси между акционерите на Meinl European Land и Meinl Bank, която притежава компанията мениджър.

Тези мерки ще удовлетворят главните искания на акционерите на Meinl European Land, коментира изданието.

Компанията изненада инвеститорите миналия месец, когато обяви, че е осъществила обратно изкупуване на акции на обща стойност 1,8 млрд. евро на цени над нетната стойност на активите си и без да потърси одобрението на акционерите.

Според компанията тя е изкупила акциите, защото е преценила, че те са подценени, като е добавила, че не се нуждае от одобрението на акционерите, защото е инкорпорирана на остров Джърси. Инвеститорите, от своя страна, са се почувствали подведени и масово са започнали да продават книжата си.

Австрийската комисия за финансов надзор, централната банка и други длъжностни лица са провели разследване във връзка с обратното изкупуване заради съмнения за пазарна манипулация, търгуване с вътрешна информация и други нарушения на закона.

От Meinl Land и Meinl Bank са заявили, че не са извършили нищо нередно.

Акциите на компанията затвориха с повишение от 6,5% до 11,89 евро за акция в петък, което е с 28% по-ниско от периода преди обратното изкупуване да бъде обявено, но по-високо от историческия минимум от 8,8 евро за акция, регистриран преди две седмици.

Миналата седмица компанията обяви, че ще бъде принудена да търси ново финансиране до началото на 2009 г., когато наличните средства на компанията в размер на 1,4 млрд. евро ще бъдат изчерпани.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още