IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мултимилионери разширяват именията си... надолу

Изграждането на подземен комплекс може да увеличи стойността на имота с до 30%

14:30 | 10.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Мултимилионери разширяват именията си... надолу

Мултимилионерите в Лондон не спират да изненадват обществеността и бизнеса с екстравагантните си и мащабни планове.

Сред няколко идентични проекта със своята оригиналност се отличава този на Джон Хънт, който е направил богатството си чрез продажбата на имоти, но в момента експериментира със своето собствено имение, пише британският Telegraph.

Проектът включва изграждането на подземен автомузей за луксозни автомобили, в който той ще изложи на показ своите шест ферарита.

Хънт, който по-рано тази година продаде агенцията си за имоти Foxtons за 390 млн. паунда, ще разшири имението си 15 м под земното ниво, като наред с музея ще построи и спортна зала, в която спокойно може да се помести един тенис корт. Над нея ще има плувен басейн, фитнес зала, сауна и парна баня.

Джон Хънт, който е бивш военен, е основал Foxtons през 1981 г. Той е купил имението си, разположено в съседство с лондонския Хайд парк и Нотинг хил, през 2005 г. Според съобщението стойността на подземната схема ще надхвърли значително 14-те млн. паунда, платени за него.

По думите на известен неназован архитект, запознат с проекта, схемата ще струва „не просто милиони, а десетки милиони“.

Малко по-надолу на същата улица милионерът с руски произход Леонард Блаватник планира подземен комплекс, който е не по-малко амбициозен от проекта на Хънт. Той смята да построи подземен плувен басейн, фитнес зала и частно домашно кино с обща площ от над 370 кв. м.

Подобно на своя съсед и Блаватник се е погрижил да осигури достатъчно пространство за луксозен автопарк.

Триетажният гараж ще има и подемно устройство, което струва 500 хил. паунда. С негова помощ подобно на CD чейнджър той ще може да задава коя кола да му бъде докарана с натискането само на един бутон.

Блатавник, който в момента е на 49 години, е избягал от Съветския съюз на 20-годишна възраст. В момента състоянието му се оценява на 4,7 млрд. паунда. Той е купил имението си през 2004 г. за 41 млн. паунда на търг в надпревара с Лакшми Митал и Роман Абрамович.

И двата проекта са част от нова мода сред свръхбогатата прослойка във Великобритания за изграждане на подземни развлекателни комплекси.

Други подобни проекти включват изграждането на просторни подземни плувни басейни и други екстравагантни съоръжения.

Досега всички строяха все нагоре и нагоре, но сега модата е в изкопните работи“, коментира един от архитектите на тези проекти.

Лондонската община Кенсингтън и Челси е дала разрешение за изграждане на близо 400 подземни схеми през последните години.

Не позволяваме на хората да строят нагоре или настрани, затова те започнаха да строят надолу“, казва Даниел Мойлан от Общинския съвет.

Изграждането на подземен комплекс може да увеличи стойността на имота с до 30%, но някои критици на новата мода изтъкват като недостатъци шума и опасността от потъване на сградата и проблеми с отточните води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още