IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Незаконното строителство до Варвара продължава въпреки забраните

Кметът на Царево разпореди ежедневни проверки на строежа на Краш 2000

17:11 | 04.07.07 г.
Незаконното строителство до Варвара продължава въпреки забраните
Кметът на община Царево Петко Арнаудов разпореди ежедневни проверки на строежа на вилно селище „Златна перла” край с. Варвара заради сигналите за извършвано строителство, съобщи БГНЕС.

Днес служители от общинската администрация са посетили обекта и са констатирали, че там има осем строителни работници, складирани са строителни материали и се подготвя изкоп за вътрешна канализация. Съставен е акт за административно нарушение и на фирмата ще бъде наложена глоба.

Кметството ще потърси съдействието на РПУ-Царево за поставяне на охраняема бариера за недопускане на строителна механизация и ще изпрати писмо до РДСНК - Бургас с предложение за съвместни проверки на обекта.

Само преди ден архитектът на общината Димитър Алексиев обясни, че обектът на фирма “Краш 2000” е замразен, строителството е спряно, а заповедите за отмяна на строителните книжа се обжалват в съда. Получено е указание от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за изготвяне на доклад по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), което е задължително за строеж в защитена територия.

Според адвоката на община Царево Евгени Мосинов строежът е във висящо спорно състояние. Няма административен акт за премахването му, затова строителните работи би трябвало да са спрени до приключване на съдебните спорове.

Строежът до Варвара попадна във фокуса на общественото внимание, след като през ноември миналата година петчленен състав на Висшия административен съд (ВАС) потвърди заповедта на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас за спиране на строителството. Месец по-късно от регионалната екоинспекция съобщиха, че ще наложат санкции на инвеститора за нарушаване на режима на защитената територия - Природен парк "Странджа".

Впоследствие Краш 2000 заведе дело срещу МОСВ за умишлено вкарване в бюрократични пречки, а по-късно се присъедини към жалбата на Община Царево срещу МОСВ срещу заповедта за обявяване на Природен парк Странджа.

В края на миналата седмица тричленен състав на ВАС обяви заповедта за нищожна. Решението предизвика широка обществена реакция и арести на протестиращи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още