IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС "унищожи" Природен парк Странджа

Съдът прие, че в заповедта за създаване на защитената територия не са били индивидуализирани земеделските земи, попадащи в обхвата на парка

15:08 | 29.06.07 г.
ВАС "унищожи" Природен парк Странджа
Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна заповед на министъра на околната среда от 1995 г., с която е обявен Народен парк Странджа на площ от 116 136,2 хектара, съобщиха от съда. Решението на ВАС е подписано с особено мнение от съдия Юлия Ковачева, която не споделя извода на мнозинството на съдебния състав по отношение нищожността на заповедта.

Делото на община Царево срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предизвика сериозни дискусии през последните три месеца.

По време на обществен дебат в средата на юни в София представители на МОСВ, Национално управление по горите и Природен парк Странджа изразиха категоричната си позиция, че паркът е легитимен и трябва да остане защитена територия. Това мнение се подкрепя и от 17-те природозащитни организации от коалицията „За да остане природа
в България“. Еколозите се опасяват, че отменянето на заповедта ще доведе до масово застрояване на най-южната част на черноморието.

С днешното си решение съдебният състав на ВАС приема, че в обжалваната заповед не са индивидуализирани земеделските земи, попадащи в обхвата на парка и не са посочени границите на защитената територия, като приема жалбата на кмета на община Царево за основателна.

По делото е изслушана съдебно-техническа експертиза, като заключението на вещото лице е, че точна индивидуализация и граница на Природен парк “Странджа” не може да се определи.

Съдебният състав констатира, че са допуснати и съществени процесуални нарушения при издаването на обжалваната заповед, като липсват доказателства за съгласуването й с компетентните ведомства и организации, изброени в чл. 25, ал. 1 от Правилника за прилагане на закона за защита на природата (отм.).

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му.

МОСВ ще обжалва решението, заяви днес министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров пред журналисти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още