IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израелски инвеститор купува офис комплекс във Варна за 52,5 млн. евро

Комплексът, който включва три офис сгради, е със застроена площ от 40 хил. кв. м, като има разрешително за строежа на още 160 хил. кв. м

18:23 | 23.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Израелски инвеститор купува офис комплекс във Варна за 52,5 млн. евро

Строително-инвестиционната компания AFI Europe, дъщерно дружество на Africa-Israel Investments Ltd, подписа споразумение за придобиването на неназован офис комплекс във Варна за 52,5 млн. евро, съобщава израелското издание Globes.

Комплексът, който включва три офис сгради, е със застроена площ от 40 хил. кв. м, като има разрешително за строежа на още 160 хил. кв. м. Една от сградите е завършена, а други две в момента са в строеж.

Наред с цената за придобиването компанията ще плати още 10 млн. евро на компанията изпълнител.

Годишните приходи от наем от двете сгради се оценяват на 3 млн. евро, а от третата се очаква да възлизат на 1,7 млн. евро.

Наскоро компанията подписа и споразумение за покупката на парцел в Будапеща от 328 800 кв. м за 105 млн. евро. На терена ще бъде изграден мултифункционален комплекс с площ от 506 хил. кв. м, който ще включва жилищни, търговски, туристически и офис площи.

AFI Europe концентрира дейностите си в Чехия, Румъния, Сърбия и България, където има общо над 10 проекта, сред които молове, офис сгради, логистични центрове и жилища.

По данни на компанията у нас тя развива два жилищни комплекса в София. Malina Tulips, разположен в “Малинова долина”, ще включва приблизително 750 апартамента и ще бъде разположен на терен от почти 40 хил. кв. м. Vitosha Gardens пък ще бъде между Околовръстния път и кв. “Лозенец”. Той ще включва 144 апартамента.

Преди година компанията обяви планове за регистриране на Лондонската борса, с което да привлече 100 млн. евро за инвестиции в Централна и Източна Европа. Впоследствие тези намерения бяха отложени за неопределен период.

В края на миналата година групата съобщи, че смята да инвестира над 400 млн. евро в проекти в Румъния.

Компанията майка на AFI Europe, Africa-Israel, също реши да разгърне европейската си дейност в по-големи мащаби напоследък. По-рано през април тя стъпи на пазара в Германия, като придоби 70% от четири германски компании, а през март стартира и дейността си в Украйна.

Друго дъщерно дружество на компанията, AFI Development, което концентрира дейността си само в Русия, наскоро обяви планове за осъществяване на IPO на алтернативния сегмент на Лондонската фондова борса. Компанията има портфолио от проекти, които през март бяха оценени на 3,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още