IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Viacom съди Google и YouTube за 1 млрд. долара

От Viacom твърдят, че близо 160 хил. клипа от програмите на компанията са качени в YouTube без разрешение и са видени над 1,5 млрд. пъти

16:49 | 13.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Viacom съди Google и YouTube за 1 млрд. долара

Медийният гигант Viacom Inc. е съобщил, че ще съди интернет търсачката Google Inc. и нейния сайт за споделяне на видеосъдържание YouTube за над 1 млрд. долара за непозволено използване на материали на Viacom, съобщи Ройтерс. 

Делото - най-голямото предизвикателство към момента пред стремежа на Google да превърне YouTube в основен източник на реклама и развлечения, повдига обвинения в "голямо умишлено нарушаване на авторски права".

От Viacom твърдят, че близо 160 хил. клипа от програмите на компанията са качени в YouTube без разрешение и са видени над 1,5 млрд. пъти.

"Стратегията на YouTube е да избягва предприемането на проактивни мерки за намаляване на нарушенията на сайта", се казва в изявлението на Viacom. "Техният бизнес модел, базиран на създаването на трафик, е абсолютно незаконен и в очевидно противоречие със законите за защита на авторските права".

От компанията добавят, че решението им да съдят Google е било предшествано от дълги и безрезултатни преговори

През февруари група от големи медийни компании, сред които и Viacom, обвини Google, че печели от продажбата на пиратски копия на филми и че поддържа два сайта, за които се подозира, че дават достъп за нелегално сваляне на филми. Това беше поредната атака срещу търсачката, след като по-рано Viacom поиска от YouTube да свали 100 хил. клипа.
 

В същото време се увеличават споразуменията на сайта с различни телевизии за качване на клипове от техни програми.
 

Акциите на Google се понижават с 0,93 на сто до 450,50 долара в ранната търговия на Nasdaq. Акциите клас B на Viacom поскъпват с 0,76% до 39,87 долара на NYSE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още