IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google купува YouTube за 1,65 млрд. долара

Платимата в акции сделка ще е първата, която оценява подобен тип сайт на над един милиард долара

10:02 | 10.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Google купува YouTube за 1,65 млрд. долара

Най-голямата интернет търсачка в света Google обяви, че ще закупи калифорнийския сайт за видеоклипове YouTube за 1,65 млрд. долара, предаде Ройтерс. Платимата в акции сделка ще е първата, която оценява подобен тип сайт, чието съдържание се генерира от потребителите, на над един милиард долара.

Акциите на Google приключиха търговията в понеделник на Nasdaq с повишение от 2,02% до 429 долара, най-високо ниво от април тази година, преди официалното обявяване на предстоящата сделка, която бе очаквана от инвеститорите. По време на извънборсовата търговия книжата се изкачиха до 431,55 долара за брой.

През последните две търговски сесии пазарната капитализация на компанията нарасна с близо 4 млрд. долара, близо два пъти над покупната цена за YouTube. Към момента капитализацията на интернет гиганта възлиза на 130,57 млрд. долара.

YouTube е изключително ценен заради своя голям трафик, което в интернет е също толкова важно, колкото местоположението в сектора на недвижимите имоти, коментират анализатори, цитирани от Ройтерс. Чрез сделката, която ще бъде приключена през четвъртото тримесечие, Google ще успее трайно да навлезе в развиващия се пазар на видеото в интернет, на който за момента има съвсем слабо присъствие в сравнение с Yahoo например.

От Google заявиха, че закупуването ще окаже влияние върху финансовите резултати на групата през тази и следващата година, като смятат, че придобитият сайт е много перспективен.

YouTube държи почти 50% от видеопазара в интернет, а заедно с Google Video този дял ще достигне близо 60 на сто“, добавят от компанията.

Сайтът YouTube е създаден през 2005 г., както и повечето съществуващи в момента специализирани страници, предлагащи видеосъдържание. Популярността му нарасна неимоверно, след като през ноември миналата година позволи на потребителите си да обменят записани от телевизията видеоклипове.

Други компании като Yahoo или News Corp, която притежава MySpace.com, както и Viacom, собственик на MTV, също бяха изразили интерес към YouTube. Сайтът обаче доскоро имаше сериозни проблеми заради спорове с големите представители на звукозаписната индустрия, търсещи защита на авторските права на своите изпълнители. В понеделник бе обявено, че тези спорове са на път да приключат, след като бе сключено ново споразумение в тази насока, този път с Universal.

Google смята да запази самостоятелното управление на YouTube, както и всичките му служители. Те са около 60 души, или два пъти повече спрямо май тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още