IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна строежът на жилищна сграда за 10 млн. евро в кв. Павлово

Инвестицията е на Engel East Europe, която планира да изгради комплекси и сгради в България с общо около 1 600 апартамента

17:16 | 12.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Сградата ще има 154 апартамента на обща застроена площ от 17 хил. кв. м. Илюстрация: Engel
Сградата ще има 154 апартамента на обща застроена площ от 17 хил. кв. м. Илюстрация: Engel

Инвестиционният фонд Engel East Europe днес стартира официално строителството на жилищна сграда в столичния квартал „Павлово“ на стойност над 10 млн. евро. На церемонията, в присъствието на официални лица, журналисти и представители на строителния сектор, фондът обяви старта на строителните работи на сградата, която ще включва и спортен център (с басейн и фитнес център), и подземни гаражи.

Сградата, наречена „Витоша Палас“ ще има 154 апартамента, разположени на обща застроена площ от 17 хил. кв. м. Подземните паркоместа ще бъдат 95, като част от площта около сградата ще бъде отделена за наземен паркинг. В най-високата си „Витоша Палас“ ще бъде на седем етажа, като повечето от апартаментите ще са с южно изложение с гледка към Витоша.

Продажните цени са между 550 и 750 евро на кв. м без ДДС, в зависимост от вида апартамент, етажа и изложението.

Изпълнител е Главболгарстрой, а е планирано сградата да бъде готова на 20 май 2008 г. Апартаментите ще се предлагат на шпакловка и замазка.

По думите на генералния директор на фонда за Източна Европа Клер Сачи издаването на разрешителното за строеж е отнело около една година, но въпреки това тя е оптимист относно развитието на сектора у нас.

Бюрокрация има навсякъде“, каза тя. „Както тук, така и във Франция. Въпреки че не работим заедно със Столична община, имаме тяхната подкрепа и уверението, че винаги, когато имаме нужда от нещо, можем да се обърнем към тях“, добави Клер Сачи. При все това по думите й в Централна Европа административните процеси са много по-бързи и ясни.

Според нея България има много подходящи макроикономически предпоставки за строителна и инвестиционна дейност. Като главни фактори, привлекли фонда у нас, тя посочи стабилната икономика, по-високия ръст на БВП в сравнение със Западна Европа, понижаващата се безработица и наличието на изгодни възможности за банково кредитиране.

Ние инвестираме само в страни, където има изгодни ипотечни заеми. В Русия например няма такива и това е една от главните причини и ние да нямаме дейност там“, добави Сачи.

Тя каза, че когато Engel е започнал дейността си в Унгария, преди приемането на страната в ЕС, ръстът на БВП там е бил съпоставим с този в България – над 5% - и сравнително по-висок от страните в Западна Европа, където той е около 2 на сто. Сега обаче ръстът на икономиката в Унгария се забавя и пазарът не е толкова атрактивен колкото преди. Според Engel обаче Чехия, за разлика от Унгария, все още предоставя привлекателни инвестиционни възможности и фондът периодично придобива терени там. Наред с наличието на изгодни възможности за закупуването на парцели на „специални места“, една от главните причини за интереса на фонда към страната е нивото на ДДС върху имотите, който е 5%.

Според генералния директор на фонда за България Давид Мило занапред пазарът у нас ще нараства с по-умерени темпове. Той вече е по-улегнал и стабилен и няма да има такива големи ръстове, както досега. По-големи увеличения може да се наблюдават в районите, където цените на имотите в момента са по-евтини, но само при положение, че местното управление вземе мерки за подобрение на инфраструктурата.

Давид Мило коментира, че фондът е дългосрочен инвеститор и вярва, че с повишаването на жизнения стандарт на българина все повече хора ще започнат да сменят панелните си жилища с нови. „Много голяма част от нашите клиенти са българи и въпреки че имаме и чуждестранни купувачи, нашият маркетинг е насочен предимно към българи“, каза Мило.

Фондът, който има инвестиции в повече от 12 хил. жилища в Европа, у нас се фокусира също главно върху жилищния сегмент от пазара. Engel планира да изгради комплекси и сгради с общо около 1 600 апартамента у нас, като в момента в различен етап на реализация са осем проекта.

Два от тях - „Грийн Вилидж“ в местността Камбани и „Панорама“ зад хотел Амбасадор в столичния район „Витоша“, са предвидени в горния ценови сегмент, докато такива като „Витоша Палас“ и „Слънчев дом“ в Овча купел са в средния сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още