IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вещи от Титаник отново на търг, чакат 100 хил. долара от обедно меню

12:38 | 10.06.04 г.
Автор - снимка
Създател
Вещи от Титаник отново на търг, чакат 100 хил. долара от обедно меню
Стотици предмети oт кораба Титаник, ще бъдат продадени на търг днес в Ню Йорк, организиран от аукционната къща Guernsey.

Сред обявените за продажба предмети са спасителна жилетка, меню за ресторанта в първа класа на потъналия легендарен кораб и част от писмо, написано на плавателния съд. Общо предложените обекти на търга са 450.

На аукциона ще може да се наддава и за намерени предмети от други потънали кораби, но се очаква експонатите от Титаник да предизвикат най-голям интерес и да донесат няколко милиона долара.

„Това ще бъде най-голямата организирана продажба на вещи, свързани с Титаник”, обяснява Сюзън Джаф, директор на аукционната къща, съгласявайки се с твърдението, че някои от предлаганите предмети са доста злокобни.

„Потъването на Титаник безспорно е истинска трагедия, загинали са близо 1 500 души. Но тъкмо трагедиите и предметите, свързани с тях, предизвикват най-голям интерес у хиляди хора – от колекционери до различни организации и институции”, добавя тя.

Сред най-интересните предмети, които ще могат да се купят днес, е обедно меню от 14 април 1912 г. – денят, в който Титаник е потънал, след като се е ударил в айсберг по време на първото си плаване. От пътуващите на борда 2 201 пасажери са загинали или безследно изчезнали 1 490 души.

Оцелели са само три екземпляра от менюто, описващо последния обед на загиналите, който е оценен от Guernsey на между 80 000 и 100 000 долара.

На 2-ри април тази година подобно меню бе продадено за 51 000 лири (около 73 000 евро) по време на търг във Великобритания. Това бе най-голямата цена, достигана някога за предмет от потънал кораб.

Предлаганата за продажба спасителна жилетка на днешния търг се очаква да събере между 30 000 и 40 000 долара.

Писмо, писано от пасажер в първа класа на Титаник, вероятно ще се продаде за 50 000 долара, смятат от аукционната къща. В него е описано как за малко корабът е щял да се блъсне в друг голям плавателен съд, но е успял да избегне удара.

По-голямата част от предлаганите на търга предмети са от колекции на три частни лица.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още