IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правят ж.п. линията Септември-Добринище туристическа атракция

13:55 | 30.03.04 г.
Автор - снимка
Създател
Правят ж.п. линията Септември-Добринище туристическа атракция
Застрашената от закриване железопътна линия Септември-Добринище да се превърне в туристическа атракция поиска кметът на град Септември инж. Томи Стойчев, съобщиха от общинската администрация.

В момента линията е икономически неизгодна за държавата. Томи Стойчев е изпратил писмо до кметовете на останалите шест общини, през чийто територии преминава трасето на влака. Към градоначалниците на Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог и Банско е направено предложение за изготвяне на обща стратегия за експлоатация и модернизация на теснолинейката.

Основната идея е тя да се превърне в туристическа атракция и по този начин да носи печалба.

Според инж. Стойчев може да се създаде стопанско сдружение за привличане на инвестиции от български или чужди партньори, както и да се използват възможностите на предприсъединителните фондове. За целта държавата трябва да прехвърли собствеността на железницата Септември- Добринище на консорциум от седемте заинтересовани общини.

Маршрутът на влака преминава през популярни туристически райони и това според кмета на Септември е основателна причина теснолинейката да не бъде закрита. От общинската администрация уточниха, че идеята на кмета е получила положителни становища от министерствата на икономиката и транспорта.

Представители на немска фирма, която работи в сферата на железопътния транспорт вече са изразили и готовност да подпомогнат финансово инициативата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още