IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да даде повече пари на МВФ?

Ако Япония, Китай и Бразилия вземат решение да увеличат подкрепата си за фонда, Лондон може да преразгледа мнението си, разкриват правителствени източници пред FT

11:22 | 09.01.12 г.
<p>
	Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън все пак е оставил вратичка страната му да финансира Международния валутен фонд (МВФ) и индиректно да подпомага закъсали членки на еврозоната, пише The Financial Times.

Според изданието обаче този ход ще разгневи евроскептиците на Острова, както и членовете на собствената му консервативна партия, макар и да се приветства от Франция и Германия.

Освен това Камерън ще трябва да подложи това решение на парламентарно гласуване. Изданието припомня, че последният път, в който той потърси разрешение от депутатите за увеличаване на вноските на Великобритания в МВФ, 30 от собствените му депутати се присъединиха към опозицията.

От екипа на Дейвид Камерън подчертават, че поне засега не е взимано решение страната да увеличи приноса си за валутния фонд над одобрените през миналата година 10 млрд. паунда. Самият Камерън още през ноември е заявил, че тази сума няма да бъде надхвърлена. Говорителите му пък отричат да се готви увеличаване на финансирането.

Правителствени източници обаче твърдят, че ситуацията може да се обърне, особено ако Япония, Китай и Бразилия вземат решение да увеличат подкрепата си за МВФ, за да бъде преборена дълговата криза.

Анонимен източник на изданието е казал, че „нещата ще се изяснят на срещата на лидерите на Г-20 през следващия месец“.

Великобритания е поставена под силен натиск от страните от еврозоната да увеличи подкрепата си за МВФ до 30 млрд. евро. Държавите от еврозоната вече обещаха на фонда 150 млрд. евро, но Дейвид Камерън категорично отхвърли идеята страната му да се присъедини към инициативата. САЩ пък заявиха, че оттук насетне допълнителното финансиране от тяхна страна ще се осигурява по конкретен повод.

МВФ очаква увеличение на финансовата подкрепа за фонда извън Европа, особено от Китай и Бразилия. Развиващите се икономики обаче все повече се опасяват, че Европа иска да „преметне“ МВФ, като прехвърли риска по кредитирането на страните от еврозоната на фонда, смята Есвар Прасад, който оглавяваше подразделението на МВФ в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още