IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговата криза в еврозоната пак поваля щатските борси*

Добрите данни за пазара на труда и силните отчети на някои компании не успяват да компенсират песимизма на инвеститорите относно Европа

18:30 | 05.01.12 г. 1
Дълговата криза в еврозоната пак поваля щатските борси*

Основните американски индекси отстъпват в началото на днешната сесия, след като продължаващата нервност около европейската дългова криза заглуши шепата окуражаващи данни за пазара на труда в САЩ, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпва с 0,9% до 12 310,46 пункта, воден от акциите на DuPont, които понижават стойността си с 1,7% до 46,21 долара, и тези на Alcoa, поевтиняващи с 1,6% до 9,30 долара, заличавайки печалбите от вчерашната сесия.

Индексът Standard & Poor`s 500 губи 0,7% до 1 268,46 пункта, воден от компаниите от енергийния и индустриалния сектор.

Nasdaq Composite, който вчера единствен приключи на червено, се понижава с 0,3% до 2 639,28 пункта.

Акциите на Zumiez обаче скочиха с 10,3% до 29,05 долара, след като веригата магазини обяви стабилни продажби и увеличи прогнозата си за печалбата, а тези на Target поевтиняват с 3,8% до 48,10 долара, след като компанията не оправда очакванията за продажби и понижи прогнозата си за четвъртото тримесечие.

Акциите на Pepsi понижават стойността си с 0,6% до 66,36 долара след съобщение, че компанията обмисля съкращаване на 4 000 служители и понижаване на пенсионните вноски в опит да увеличи печалбата си, а тези на Eastman Kodak продължават да потъват - днес с 9,1% до 0,43 долара - след съобщения, че компанията се подготвя да обяви защита от фалит, тъй като не успява да продаде патентите си, чрез което да набере капитал.

Акциите на Dendreon скочиха с 41,8% до 10,78 долара, след като компанията от сектора на биотехнологиите съобщи за трикратен ръст на печалбата благодарение на продажбите на ваксината си срещу рак на простатата Provenge.

Броят на планираните съкращения в американските компании е намалял с 1,6% през декември, достигайки до 6-месечно дъно, сочи съобщение на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas.

Според изследване на Automatic Data Processing Inc. броят на новосъздадените работни места в частния сектор в САЩ е нараснал с 325 000 през декември, надхвърляйки значително предварителните очаквания.

Първоначалните молби за помощи за безработни пък са намалели с 15 000 през миналата седмица до сезонно изгладените 372 000, стана ясно от съобщение на американското министерство на труда.

Темпото на ръст в сектора на услугите в САЩ се е ускорило леко през декември до 52,6 пункта, сочат данни на Института за приложен мениджмънт. Анализаторите обаче очакваха ръст до 53,0 пункта.

Еврото падна под 1,28 долара за първи път от септември 2010 г., след като пазарите отново се концентрираха върху опасенията за дълговата криза в еврозоната. Инвеститорите остават скептично настроени за способността на европейските банки да наберат капитал в условията на дългова криза в региона.

*Актуално към 17,50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Кризата ще продължи дотогава, докато не изчезне самата система!" Същността й беше в следното: "Взимайте пари на кредит и купувайте нови стоки. А ние няма да искаме да връщате кредитите от своите доходи и ще ви даваме нови кредити, от които ще връщате старите и ще правите нови покупки."И така се завъртя въртележката на потребителския капитализъм. Нова беше именно офертата - взимай, не мисли и харчи колкото искаш. Беше направо глупаво да отказват...Днес резултатите са налице. Дълговете на домакинствата спрямо техните годишни приходи нараснаха два пъти. Сега всеки американец дължи 150 000 долара. Дълговете на корпорациите са още по-големи, на държавата - най-големи...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още